Подписката за завършване на АМ Струма през Кресненското дефиле е изпратена до Урсула фон дер Лайен

  02 Август 2023, 17:39     3434     0   
     


Подписката в подкрепа довършването на автомагистрала „Струма” през Кресненското дефиле, зад която застанаха над 6000 от региона на дефилето, е изпратена на 25 юли до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя е подписана от хора от населените места в региона на Кресненското дефиле - градовете Кресна, Петрич и Симитли и селата Брежани, Крупник, Черниче, Полето, Железница, Мечкул, Ощава, Долно Осеново, Ракитна, Полена, Градево, Сушица, Струмяни, Ключ, Кърналово, Рупите, Дрангово, Беласица, Теча, Илинденци, Ген. Тодоров, Самуилово, Първомай и Михнево.

Организатори на подписката са Сдружение „Бъдеще за човека, спорта и туризма в Кресненското дефиле“ и „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“.

Събраха шест хиляди подписа в подкрепа на довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле 

Местните хора подкрепят одобреното трасе на магистрала „Струма“, което предвижда в посока София да бъде изградено ново трасе извън дефилето, а в посока Гърция да се използва съществуващият път Е-79 след неговата рехабилитация, включваща всички съоръжения – мостове, тунели, водостоци и други, някои от които не са ремонтирани от повече от 20 години.

„Хората от региона не могат да чакат повече да бъде довършена магистралата, която трябваше да бъде готова преди повече от 15 години. На нас, хората, които ежедневно пътуваме през дефилето, за да стигнем до работа, до земите си, до роднини, до родното си място, през активния летен сезон ни се налага да чакаме в безкрайни задръствания“ се казва в писмото до фон дер Лайен.

Те също така припомнят, че за последните 15 години в незавършената част на АМ Струма между Кресна и Симитли са загинали 74 човека, а тежко ранените са над 400.

Цялата подписка, подписана от 6000 души, вече е входирана в Министерски съвет на Република България и в ресорните министерства. Събирането на подписи продължава в Сандански, а към нея са пожелали да се включат Банско, Разлог, Добринище и още населени места от региона, съобщават организаторите.