Природонаучният музей в Пловдив се сдоби с най-отровния октопод в света

  11 Февруари 2021, 17:45     5789     0   
     


Природонаучният музей в Пловдив се сдоби с едно от най-отровните животни на планетата - синьопръстенният октопод Окти.

Отровата на Окти е 10 000 пъти по-силна от цианида, а едно ухапване съдържа достатъчно отрова, за да убие 25 души само за минути.

„В рамките горе-долу на около 5-години се опитваме да се сдобием с това животно. Доста сложно, защото пристига от Индонезия през Германия. Реално това е най-опасното и най-отровното животно на планетата. Само с едно ухапване може да освободи отрова, достатъчна да парализира и да убие до 25 човека“, разказва гл.ас.д-р Огнян Тодоров – директор на Природонаучен музей – Пловдив.

Синьопръстенни октоподи се срещат в Тихия и Индийския океан от Япония до Австралия и обитават места близо до брега, както и коралови рифове. Хранят се с скариди и ракообразни и въпреки че са сред най-отровните създания на света, са известни с кроткия си характер. Размерът им достига до 20 сантиметра. Характерното при тях е, че имат около 50-60 ринга по тялото, които сменят цвета, когато животното е застрашено. Продължителността им на живот е около 2 години.

Въпреки, че е от съвсем скоро в музея, Окти вече се радва на огромен интерес в Пловдив. Освен октопода, в Природонаучния музей в Пловдив могат да се видят и някои от най-отровните риби на планетата. Очаква се скоро там да бъде изграден и най-големият аквариум в Европа, намиращ се във вътрешността на страна.