След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с пълна сила

  27 Март 2023, 08:29     25672     13   
     


Снимка: На комплекса не е направена екологична оценка, която е задължителна, вследствие на кумулативния ефект и образуването на нови местообитания в границите му през последните 40 години.

Багери, бетоновози, камиони и друга тежка техника - така изглежда днес един от най-запазени и съхранени заливи по българското Черноморие, а заслугата е на еколога Тома Белев.

 

Преди година, както Еко Новини ексклузивно разкри, Министерството на околната среда и водите, с писмо на тогавашния заместник министър Тома Белев, даде зелена светлина за застрояването на плажа Аркутино и довършването на комплекса „Знаме на мира“.

Редакцията ни се сдоби със снимки, които ясно показват, че година по-късни в комплекса строителството кипи с пълна сила.

На тях ясно се виждат новите строителни материали и скелетата из комплекса. Виждат се и ремонтираният и бетониран прибой, както и асфалтираните улици. Процеси, които изискват използването на тежка техника – багери, бетоновози и камиони, чийто следи ясно се виждат. 

 

Каква е историята на „Знаме на Мира“?

Бетонният скелет на недовършения комплекс седи в защитената зона от 1984. Тогава е дадено разрешението за строеж за изграждане на комплекса „Знаме на мира“ в памет на Людмила Живкова. Той е разположен на 668 декара сред горите и дюните на резервата Ропотамо. От тогава до сега, почти 40 години, сградите се рушат от соления вятър и ерозират.

До миналата година.

 

Как преди година бе разрешено застрояването на Аркутино?

На 7 февруари 2022г. Министерството на околната среда и водите, с писмо, подписано от зам. министъра Тома Белев, допуска строителството и довършване на комплекса "Знаме на мира".

С писмото с номер 48-00-902 от 07.02.2022г. до РИОСВ Бургас, зам. министърът Белев не възразява да се извърши "реконструкция и довършване на замразен обект жилищна група „Знаме на мира". 

В него единствено е опоменато, че "не може да бъде допуснато строителство на НОВИ обекти". Тук е важно да се каже, че

незавършеният комплекс вече разполага със сграден фонд от над 13 800 квадратни метра РЗП, които получават зелена светлина да бъдат реконструирани и довършени, а между тях могат да бъдат слагани всевъзможни временни постройки. 

Услужливото становище на Белев, което е прикрито зад забрана за ново строителство и по никакъв начин не спира довършването, е факт, въпреки че комплексът се намира в защитена зона Беглик Таш - Ропотамо. Там е и буферната зона на резервата Ропотамо. В местността вирее и цъфти през юли цветето бяла пясъчна лилия, която е защитен вид. Пясъчните дюни в Аркутино също са обект на опазване.

В границите на комплекса през последните 40 години са се развили и нови местообитания на животински и растителни видове. 

Имотът попада и в границите на защитена зона от мрежата Натура за опазване на дивите птици и местообитанията. Там гнездят бързолети, керкенези, лястовички, кукумявки и редица други. Всичките те са обект на защита по международни и европейски конвенции, споразумения и директиви.

Въпреки всичко това Тома Белев не дава становище, че 40-годишните постройки трябва да бъдат премахнати и зоната да остане резерват, а позицията му е, че комплексът може да бъде довършен, без строителството на нови обекти, тъй като така или иначе инвеститорът няма нужда да изгражда нови сгради при наличието на 13 815 кв. м. РЗП. 

В съответствие с писмото на екоминистерството, че нямат възражения относно завършването  на „Знаме на мира“, Община Созопол на 21.02.2022г. издава разрешение за строеж номер 28 за "Реконструкция и довършване /адаптация на замразен обект/ 6 сгради с общо РЗП 13 815 кв. метра“.

Така издаденото разрешително от Главния архитект на община Созопол, включващо и схеми за „премахване и доизграждане на конструктивни елементи“, реално позволява на инвеститора да доизгради и надгради шестте немалки сгради, към които ще бъдат добавени и помощни постройки.

Това показват и скелетата, които ясно се виждат на снимките.

В писмото на МОСВ не се разглежда и факта, че в този имот, в продължение на 40 години, се е развивала флора и фауна и има много нови местообитания, които ще бъдат засегнати. В границите му гнездят прелетни птици. Документът не отговаря какво ще стане с тях.

Не е направена и екологична оценка, която е задължителна, вследствие на кумулативния ефект и образуването на нови местообитания в границите на комплекса през последните 40 години.

 

Казусът има и предистория

На 02 ноември 2021г. инвеститорът пише писмо до Асоциация на парковете в България(АПБ), чийто председател тогава е бившият зам. министър на околната среда и водите Тома Белев, позволил впоследствие застрояването на Аркутино.

В писмото се иска становището на АПБ относно "модернизация  и довършване на съществуващ сграден фонд, без ново строителство".

В отговор от Асоциация на парковете в България пишат, че са впечатлени от тяхната "уникална бизнес организация " и  смятат, че "ако в България има възможност за висококатегориен морски туризъм, това е точно в района около границите на общините Приморско и Созопол".

И това писмо е подписано лично от Тома Белев.

Не е ясно защо инвеститорът пише писмо до Асоциация на парковете в България. В защитената зона Ропотамо няма природен парк, а има резерват. Нито е в компетенциите на частно НПО, каквато е АПБ,  да се разпорежда с имоти публична държавна собственост. Още повече, че становището на АПБ няма никаква правна стойност. Единственото обяснение е, че още тогава това е било някакъв анонс.

 

Има и проблем с отпадните води

Има и разминаване между строителното разрешение и съгласуваното писмо на МОСВ. Съгласно писмото на екоминистерството каналите трябва да се заустят към пречиствателна станция, която е собственост на комплекса Дюни. В строителното разрешение е даден друг вариант обаче. Това разминаване вероятно ще доведе до реализация по най-лесния - вкарване на мръсните води по тръби в морето, което със сигурност ще замърси залива на Аркутино и устието на Ропотамо.

 

От всичко гореспоменато става ясно, че при българските еколози има ясни двойни стандарти при опазването на околната среди, особено когато става въпрос за презастрояването на българското Черноморие.

Както и, че едно от малкото останали диви кътчета по морската ни ивица ще бъде застроено, и то съвсем скоро, с разрешението на „големия борец“ срещу презастрояването Тома Белев.


     

Минаващ29.03.2023 г., 20:06 ч.

Ей затова никога няма да се оправи положението в нашата родина! Корупция до безкрай! Гладните еколози осребряват властта до която се докопаха с много реване и протести.

Христо29.03.2023 г., 10:01 ч.

В документа подписан от Белев пише ,че е забранено строителството на НОви обекти Разрешава довършването и реконструкцията на старите 40 годишни бетонови скелети на фирма на местен бургаски дерибей,Димитър Караненов.Вместо да се бутнат и да си остане прирородата .Вие защитниците на тоя зелен бандит Белев ,по -добре четете вси?

Тодор29.03.2023 г., 09:53 ч.

МиУенче... пише, че не допуска ново строителство - 6 огромни сгради са им напълно достатъчни. Между тях ще се появят ресторантчета, шатри, басейни, временни построики. КомплУекс та дрънка. Само знаете да лъжете на Томата хората.

Милена29.03.2023 г., 09:42 ч.

Някой да е прочел документа на Тома Белев. Явно никой, защото там пише, че не е разрешено строителството.

Станислав28.03.2023 г., 22:34 ч.

Тома Белев е зелен корумпиран рекетьор.

тцтцтц27.03.2023 г., 23:21 ч.

Всеки ден се мяташе при мисирките и врещеха колко са праведни и против стауквото..

Йонов27.03.2023 г., 21:39 ч.

Тома Белев бил еколог ,пазел природата ама като зам.министър се е подписвал под 10 000 заплата.Прибирал пари от обществени поръчки да брои делфини и лалугери .Правил за 2 милиона плана на парк Българка а както се вижда не се отказвал и от рушвет.Е така се пази природата.

Vaso Dimitrov27.03.2023 г., 17:25 ч.

Мъни мъни мъни

Риши27.03.2023 г., 15:26 ч.

Как защо, защото властта винаги ги е покровителствала тез крадци!!!!

Димо27.03.2023 г., 14:20 ч.

За да разреши строителство в резерват, Белев е взел много пари.

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1