Съдът отхвърли плана на парк Българка, изготвен от Тома Белев

  02 Април 2024, 17:47     5698     3   
     


Съдът премахна и последната пречка пред строителството на тунела под Шипка, след като, за да го блокира, Тома Белев го включи в резерватна зона в плана за управление на природен парк Българка, изготвен от еколога. 

Върховният административен съд с окончателно решение отхвърли плана за управление на парк Българка на стойност 2.6 млн. лева, изготвен от екип еколози с ръководител бившият заместник министър на екологията - Тома Белев.

Така отпада и последната пречка, която блокираше изграждането на тунела под Шипка.

Припомняме, че както Еко Новини съобщи, на 30 декември 2021 година Министерският съвет на Кирил Петков одобри плана за управление на парк Българка, въпреки че се знаеше, че така ще бъде блокирано строителството на тунела под Шипка. Това се случва само 7 дни след като Тома Белев стана заместник министър на околната среда и водите. Това бе и първото решение внесено от МОСВ в Министерски съвет от тогавашния министър Борислав Сандов. Причината е, че трябвало да се извърши доплащането на поръчката.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

Актът на МС бе обжалван от Община Габрово и Национална асоциация „Българско Черноморие“. През април 2023 година Софийският административен съд прие доводите на жалбоподателите и отхвърли плана. Впоследствие МОСВ обжалва пред ВАС и така се стига до решение номер 3832 от 01.04.2024, което потвърждава мотивите на първата инстанция.

Върховният административен съд потвърждава заключението на първата инстанция, че изпълнителите, чрез заобикаляне изискванията на Закона за защитените територии, са обявили резерватна зона, в която попада трасето на тунела Шипка, без да има характеристика на такава.

Съдът констатира и съществени нарушения от Министерски съвет при одобрението на плана. Не са спазени съгласувателните процедури и не са отразени забележките на останалите министерства, както изисква правилника за работа на МС.Според ВАС това е съществено нарушение.

Друг сериозен порок на изработения от Тома Белев план, е че не е спазено изискването да  бъде извършена задължителната преценка за необходимостта от екологична оценка.

Също така не са взети предвид исканията на засегнатите общности, становищата на общините и местните хора.

Освен това е нарушен принципът за достъпност.

Съдът е констатирал, че изпълнителите не са уведомявали обществеността за забраните и ограниченията, които налагат. Тоест, работено е тайно, без публичност, в интерес на зелените неправителствени организации.

В мотивите на съда има описани и още нарушения.

Важно е да се отбележи, че в консорциума на Тома Белев участва клона на швейцарската неправителствена организация WWF, който се управлява от Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и фирмата "Марсилеа", която е 100 % собственост на WWF.

Участието на швейцарското НПО е още по-смущаващо, предвид факта, че те са обжалвали пред ВАС оценката за въздействие върху околната среда на тунела под Шипка и обходният път на Габрово.

Това е нагледен пример и доказателство как зелените НПО злоупотребяват с дадени им права и по този начин забавиха изграждането на тунела под Шипка с над 3 години. Това е един от многото случаи, когато еколозите, чрез различни хватки, обжалвания и доноси до наши и европейски институции, бавят и провалят големи инвестиционни проекти от национално значение.

Цялото решение на ВАС може да видите тук. 


     

Христо 04.04.2024 г., 22:34 ч.

Да връща. Ще има сезиране а не самосезиране.

Ha04.04.2024 г., 20:30 ч.

Цялото им Оправление в мосв със сандОв и клика бе такова - нагло, само в лични интереси, погазвайки всякакви правни норми. А сега ще има ли самосезиране от органите за надзор за законност?!

Габровец03.04.2024 г., 14:24 ч.

Справедливо решение на Съда.
Белев е добър в усвояването на евросредства, но Планът, под койтто се е подписъл като селски кмет доказва, че не различава поляна от ностройка или Букова горичка от акациева...