Съдът отхвърли решението на МС за одобрение на плана за парк Българка

  17 Февруари 2023, 19:20     6806     0   
     


Административен съд София-град отхвърли решението на Министерски съвет от 30.12.2021 г., с което беше одобрен Планът за управление на природен парк Българка.

Припомняме, че планът е изготвен от консорциум „Обединение Българка 2013" с ръководител бившия зам. министър на екологията Тома Белев и приет от МС в периода, в който той е действащ зам. министър.

Сред мотивите за решението на съда е, че планът не е минал задължителната Екологична оценка и Оценка за съвместимост.

Липсата на двете оценки е обоснована със становище на самия Белев, в което се твърди, че няма нужда от такава. Именно затова съдът отменя решението, тъй като по закон процедурата за определяне на нуждата от Екологична оценка и Оценка за съвместимост изисква решение на Министерството на околната среда и водите, а не становище на зам. министър.

Другият основен мотив е, че Планът за управление не е преминал задължителното разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет.

Освен това Планът е изключително рестриктивен и би провалил изграждането на тунела под Шипка.

Важно е да се каже също така, че консорциума „Обединение Българка 2013"  участват фирмите "Марсилеа", "Стерна консулт" и WWF - Световен фонд за дивата природа с управител Веселина Кавръкова – съпруга на Тома Белев.

Участието на WWF е много смущаващо, защото точно те са обжалвали пред ВАС оценките за въздействие върху околната среда на тунела под Шипка и обходния път на Габрово.

Решението на АССГ е обжалваемо пред ВАС в 14-дневен срок.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0