Сърцераздирателни кадри: гладни слонове ядат отпадъци

  06 Октомври 2020, 18:49     3580     0   
     


Кадри на слонове, които се хранят с отпадъци, разбуниха духовете в интернет пространство. Снимките са направени в Източната провинция на Шри Ланка.

Авторът на кадрите, Тармаплан Тилаксан разказва, че животните от няколко месеца са развили навика да се хранят с отпадъците на сметището, което се намира близо до село Ашраф Нагар:

„В Източната провинция стадо слонове са развили много тъжен навик – от няколко месеца идват, за да се хранят с отпадъците на сметището“ коментира пред медиите Тилкасан.

Като резултат от поведението, слоновете поглъщат пластмаса, а смъртните случаи в региона са се повишили драстично заради това.

„Стадото, което се състой от около 25-30 слона, вече са привикнали да се хранят близо до хората и все по-често навлизат в близките села, за да търсят храна. Това поражда все повече напрежение между животните и местните. И въпреки че на хартия властите са приели решения, като изграждане на ограда, реално нищо не се случва“ добави Тармаплан Тилаксан.

Той се надява, че увеличаващият се брой слонове, жертви на отравяне, ще накара институциите да се задействат и да бъдат взети реални решения.