Смоците и гущерите проблем и пред новото трасе на АМ Струма извън дефилето

  30 Март 2024, 19:36     4279     0   
     


Цялата AM Струма ще е готова най-рано през 2032г, 

Отново леопардовият смок, костенурките и още 4 вида влечуги ще са проблема пред новото трасе на АМ Струма в посока Гърция, което се планира да минава извън Кресненското дефилев.

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви поръчка за избор на трасе на АМ Струма от Симитли до Кресна извън Кресненското дефиле. Новата магистрала трябва да върви на юг към Влахина планина, вдясно от сегашния път Е-79, който ще остане дублиращ.

От няколко месеца в Министерство на регионалното развитие се обсъжда идеята как едновременно да се довърши АМ Струма през Кресненското дефиле, но и да се удовлетворят исканията на зелените неправителствени огранизации, които от над 20 години саботират проекта.

При създалата се ситуация остават две възможности:

Едната е рехабилитация и разширение на сегашния път през Дефилето в посока Кулата, което е най-бързо и евтино. Другата, за която е поръчката на АПИ, е трасето да върви успоредно с границата с Македония по източните склонове на Малешевската планина.

В обществената поръчка на АПИ присъства и екологичен мониторинг на ивичест и леопардов смог, шипобедрена и шипоопашата костенурка. Сумата за проучването е 400 000 лв.

Еколозите вече използваха същите видове,  за да блокират изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле. Вероятно, ако зелените не получат тази поръчка, ще се случи същото.

Още повече, че новото трасе трябва да мине в близост до резервата "Тисата".

Еколозите почти със сигурност ще се противопоставят и на това трасе, защото от двайсет години лобират за 15-километров тунел през Кресненското дефиле. Идея, зад която стои швейцарска компания.

През това време в Дефилето, само за 16 км, загинаха 74 човека, а ранените са над 400.

Реално, дори и да бъде избран този вариант за магистралата, той може да бъде реализиран най-рано след 8-10 години. Срокът за избор на трасе е 6 месеца. След това ще се правят задания за Оценка въздействието върху околната среда, избор на изпълнител, изработване, задължителните съдебни обжалвания и т.н. Процес, който ще отнеме най-малко 5 години. Отделно самото строителството, също е около 4-5 години.

Така се очертава да имаме напълно завършена магистрала най-рано през 2032г.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1