SpaceX изстреля най-мощната ракета в света(Видео)

  08 Февруари 2018, 15:27     1849     0   
     


Частната компания SpaceX изстреля ракетата Falcon Heavy за първи път, предадоха световните агенции.

Falcon Heavy е два пъти по-мощна от използваните днес ракети. Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос.

Ракетата е дълга 70 метра и е широка 12 метра. Съставена е от три ракети Falcon 9 и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона.

Както при ракетите Falcon 9, компанията си е поставила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите.

SpaceX увери, че Falcon Heavy може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата Delta IV Heavy, при това за една трета по-малки разходи, предаде БТА.

На борда на ракетата за първия ѝ полет е червената кола на създателя на компанията Илон Мъск Tesla Roadster, оборудвана с камери, които да заснемат пътуването. На борда са също почти неразрушим диск с дигитално копие на научно-фантастичната поредица „Фондацията“ на Айзък Азимов, както и плоча, на която са гравирани имената на 6 хил. служители на SpaceX.

2,30 минути след старта двете странични ядра се отделиха от основното. Товарът бе освободен 4 минути след началото на полета. Един от другите моменти бе приземяването на двойката странични ядра, случило се точно 8 минути след излитането.

Приземяването на основното ядро не бе проследено от прякото предаване заради технически проблеми. Предаването завърши с картина на червената Tesla Roadster със своя шофьор манекен Starman (кръстен на песен на Дейвид Бауи) и надпис “Don’t panic” ("Без паника" - препратка към книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия") на таблото. 

За милиардера и предприемач Илон Мъск успешният старт на Falcon Heavy е още един от крайъгълните камъни, докато той насърчава космическата индустрия. Създадена само преди дванадесет години, космическата компания, която вече има над 6000 служители, е пуснала общо 54 ракети от семействата Falcon.

SpaceX планира около 30 старта през тази година, включително още два на тежкотоварната версия Falcon Heavy. Като полезен товар за целите на изпитанията вероятно няма да се пращат нови коли на Tesla. Освен това Мъск вече представи планове си за още по-голяма ракета от Falcon Heavy.

Малко след края на събитието предприемачът сподели снимка в Instagram, показваща една от електронните платки, вложени в колата, на която има надпис, гласящ “Произведено на Земята от хора”.

 


     

Последни

България

Кметът на село Ярлово спирал водата на Перник

   15 Януари 2020   6264    0