Столична община отново бави лифтовете на Витоша с процедурни хватки

  24 Юли 2020, 20:10     4231     4   
     


„Витоша ски АД подкрепя желанието на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова да възстанови работата на Княжевски и Драгалевски лифт“. Това се казва в официална позиция на „Витоша ски“ по повод изявленията на столичния кмет Йордана Фандъкова.

От фирмата, която е собственик на двата лифта обаче, не са съгласни с използваните от Столична община „процедурни хватки“, заради които се отлага постоянно подменянето на лифтовете.

Припомняме, че в четвъртък, кметът на София обяви, че Столична община ще възложи поредната независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт. За въпросното обследване са отделени 60 000 лева.

Аргументите са, че тя и „инженерите от компанията на една от експертните срещи“ не приемат, че лифтът не може да бъде възстановен по старите стъпки.

На друго мнение обаче, са експертите от двете водещи компании за строителство на лифтове - "Допелмайер" и "Лайтнер".

“Ако искате да построим ново съоръжение на старите основи, това е невъзможно. Старите основи са неподходящо оразмерени. Невъзможно е да се строи на стари основи по нова технология, съгласно настоящите изисквания за безопасност. Това е невъзможно! При всички случаи, дори и ако използвате старите места на основите, вие трябва първо да премахнете старите основи и да изградите нови, съгласно новите разпоредби, подходящи за новата въжена линия. И ако строите съоръжението на стари основи, разбира се, това със сигурност носи риск за хората, що се отнася до вятъра” коментира в интервю Гернот Фишер – мениджър в “Допелмайер въжени лифтове”, участвал в изготвянето на проект за Княжевския лифт.

Реално, според тях единственото решение за подмяна на Княжевския лифт е, да се направи промяна в Плана за управление на природен парк Витоша, която да позволи изграждането на няколко допълнителни стълба, с цел безопасност.

Нещо, което е ясно от години, но Столична община продължава да отрича, бавейки всякакво развитие чрез процедурни хватки и съдебни искове.

Пример за това е преписката за Княжевския лифт, внесена от "Витоша ски" и разработена от световните лидери за производство на лифтове "Допелмайер" и "Лайтнер", която е при главния архитект на Столичната община Здравко Здравков още от февруари. Вече пети месец няма произнасяне по нея, а по закон това трябва да стане в едномесечен срок. А това бави процедурата, защото без официален и мотивиран отговор не е ясно какви са следващите процедурни стъпки.

Назначената от столична община проверка ще е поредната такава, която ще констатира, че без промяна в Плана за управление, нищо не може да бъде направено.

През септември 2018г. бе направено подобно обследване, отново поръчано от Столична община.

Тогава арх. Влади Калинов, директор на Дирекция „Общински строителен надзор“ в Столична община, съобщи, че без да се промени действащият План за управление на природен парк Витоша, няма как да бъдат сменени лифтовете. В работната група са участвали представители на няколко министерства, Столичната община и Дирекцията на ПП „Витоша“.

До същото заключение стигна и проверка на Министерството на младежта и спорта, което е собственик на влека „Заека“. Той е разрушен от силните ветрове, а министерството също не може да го подмени поради забраните в Плана за управление.

На фона на всичко това кметът на София продължава да говори за подмяна без промени в плана и за абсурдния ремонт на начална и крайна станция на Княжевския лифт, без да има реален проект и каквато и да е яснота за техническите характеристики на едно потенциално лифтово съоръжение.

Докато общината продължава с този подход Витоша ще си остане разрушена, неприветлива и задръстена от коли.


     

Димо25.07.2020 г., 21:39 ч.

Една работеща шахта няма в цяла София.Пак се удавихме.

КТих25.07.2020 г., 21:35 ч.

Да се чете: Само ни побъркахте !

КТих25.07.2020 г., 21:30 ч.

Алооо, Столичната община нали щяхте днес да измиете кв. Изгрев !? ... Само ни побъркани ! ... Поне да бяхте изхвърлили мърсотията създадена и създавана от "Артекс". Създаденото от гражданите го заличихте !!! С доброволения им труд.

Alex25.07.2020 г., 19:05 ч.

В тази община са такива мухи ,че нищо не могат да свършат.