Супермашината "Авитохол" ще прогнозира нивото на фините прахови частици в България

  22 Февруари 2017, 06:45     4063     0   
     


Снимка: БНР

Мръсният въздух и увеличаването на фините прахови частици са тема, която през последните седмици е на фокус в страната. Рекордно ниските температури тази зима и засиленият трафик доведоха до тревожно високи нива на запрашеност.


Специалистите смятат, че едно от слабите ни места е, че не ни предупреждават навреме, когато се очакват пикови стойности. Решението на проблема е суперкомпютър, който ще дава информация за нивото на фините прахови частици на всеки няколко час, в резултат на които се прогнозира за следващите часове от деня. 


Компютърът дава прогнози за замърсяването на въздуха и е най-мощният в Източна Европа. За момента той ще прави изчисления за София с определена резолюция. За целта се необходими изходни данни, които се свалят от международни сайтове, както и сензори. 


Супермашината "Авитохол" е на 332-о място в топ 500 класация на най-мощните машини в света. Освен прогнозиране на мръсния въздух, той може да дава информация в областта на опазването на околната среда, промяната на климата, разработка на нанотехнологии, нови лекарства и др. 


Припомняме, че като най-мръсни градове в България се посочват Видин, София, Пловдив, Горна Оряховица. В столицата бяха набелязани няколко мерки, с които да се намали замърсяването на въздуха. Сред тях са проверка на изправността на автомобилите, безплатен градски транспорт в пикови дни на замърсяване, ограничаване движението на лични автомобили и миене на улиците. 
 

Изтоник: Econonic.bg