Тома Белев: Имам 110 начина да накарам ГЕРБ да махнат Мария Габриел

  11 Февруари 2024, 19:06     6720     3   
     


Имам 110 начина да накарам ГЕРБ да махнат Мария Габриел.

Това твърди настоящият съпредседател на „Зелено движение“ и бивш заместник министър на екологията Тома Белев. В затворена група във Фейсбук, където зелените обсъждат за какво и как ще действат, той се хвали пред негови последователи, че

"имам 110 начина да накарам ГЕРБ за две седмици да поискат да свалят Мария Габриел от поста вицепремиер".

Въпреки че „Зелено движение“ е част от управляващата коалицията, Белев е недоволен, защото не е министър или заместник министър, каквито лични амбиции има. Това е и  причината непосредствено след като стана съпредседател на „Зелено движение“, еколозите да  свалят политическото си доверие от Юлиян Попов. Опитът на Белев и компания да махнат настоящия министър е, защото зелените отново искат да се върнат в Министерството на околната среда и водите.

Постът на Белев е ясен знак, че зелените ще се опитат по някакъв начин да рекетират преди ротацията, може би с компромати срещу Мария Габриел, за да се доберат отново до бюджета и влиянието, с които разполага министерството.

Изявлението  на Белев  е от 4 декември, няколко дни след като е избран за съпредседател на „Зелено движение“.

На 19 ноември миналата година, след многомесечни скандали и взаимни обвинения за финансови измами, на конгреса на зелените, дългогодишните съпредседатели Владислав Панев и Добромира Костова са отстранени от всички постове в партията. На тяхно място са поставени Тома Белев и Даниела Божинова, депутат от квотата на еколозите в Коалицията „ПП-ДБ“.

Всъщност „Зелено движение“ вече е превзето от кръга на Белев и Сандов.

Партията „Зелено движение“ е с изключително ниска електорална подкрепа - под 0,4%. За зелените обикновено гласуват не повече от 17 -18 000 избиратели. Заради участието на еколозите в съмнителни финансови схеми, нагласени обществени поръчки и рекета върху инфраструктурните проекти в България, има силен обществен неприязън и непоносимост към зелените. Вместо да добавят гласове към ДБ, те повече отнемат, защото хората им нямат доверие. Благодарение единствено на факта, че поради конюнктурни съображения, зелените бяха вкарани в коалицията „Демократична България“, те успяха да се уредят с депутати, министър и зам. министър на екологията в кабинета на Кирил Петков. Така те управляваха ресурс от 3 милиарда лева.

Кой е Тома Белев?

Роденият в Кърджали зелен активист в края на деветдесетте години на миналия век гравитира около „Съюза на демократичните сили“. Те са силната партия, спечелила абсолютно мнозинство на изборите през 1997г. и с най -голям властови ресурс. Тогава той е приближен на покойната вече Свободка Стефанова, депутат от 36 и 37 Народно Събрание и влиятелен член на СДС по линия на Русенския екокомитет. С нейните протекции, без конкурс, Белев е назначен за директор на Природен парк Витоша. Като такъв той остава на поста до 2012 година, когато е проведен конкурс и Белев е класиран едва на трето място. Това е тежък имиджов удар за него , който поставя под сериозно съмнение професионалните качества и претенции за голям експерт на свръх амбициозния еколог.

Докато е директор на парк Витоша, Белев създава частна неправителствена организация, която дублира функциите на държавните паркове и е наречена със заблуждаващото наименование-„Асоциация на парковете в България“. В нея участват дирекциите на 8 от 11 държавни природни парка. Асоциацията е учредена без знанието и съгласието на принципала - Министерство на земеделието и горите.

След поредица от скандали и намесата на Прокуратурата, през 2016 г. държавните паркове  напускат организацията и тя остава във владение на еколозите от кръга на Белев.

Освен кариерни амбиции, Тома Белев има и политически. Въпреки че се въртял около СДС, на евроизборите през 2007г. Белев е водач на листата на ултра лявата „Зелена партия“ на Александър Каракачанов, която тогава е коалиционен партньор на БСП, част от „Тройната коалиция“. Резултатът на Белев е повече от скромен.

През следващата 2008 година еколозите, групирани около коалицията „За да остане природа в България“, учредяват политически проект наречен ПП „Зелените“. Ментор на новия политически субект е степендианта на Централния комитет на Българската комунистическа партия - политологът Евгений Дайнов. Той, заедно с Тома Белев, Борислав Сандов, Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Петко Цветков и още няколко, са идеолозите на партията. Целта е, подобно на зелените движения в Западна Европа, да имат участие във властта и преразпределението на милиардните фондове за екология и зеления преход.

Противно на очакванията, и въпреки огромната медийна подкрепа, на всички избори зелените се провалят. Дори не можаха да достигнат мечтания 1% за субсидии. Накрая успяват да се домогнат до властта чрез коалицията „Демократична България“.

Покрай тази коалиция Белев става общински съветник в София. Там не довършва мандата си, защото се урежда за заместник министър в кабинета Петков. Пост, на който не успя да постигне нищо за природата и обществото, а единствено за себе си.

За 7 месеца: Какво свършиха Сандов и Белев в министерство на екологията?  

Докато Белев беше общински съветник се забърка в тежък антисемитски скандал. Дори прокуратура повдигна обвинения към него.

Тома Белев има самочувствието, че е голям играч на българската политическа сцена, но истината е, че той и зелените бяха използвани, защото са шумни, за да защитават икономическите интереси на един медиен кръг. По тази причина бяха вкарани и в коалицията „Демократична България“.

Въпреки желанието да се представят пред обществото като идеолози, защитаващи природата, зелените през годините показаха, че са амбицирани кариеристи, които искат през политическо влияние да участват в разпределянето на финансирани, целейки лични облаги.


     

Иво12.02.2024 г., 15:59 ч.

Тоя па за къв се взе, много взе да се прави на Лили Иванова

Пенев 12.02.2024 г., 11:37 ч.

Този се хвалеше ,че си пише всеки ден с Бойко Борисов.Сигурно за това се фука във фейсбук.

Йонов11.02.2024 г., 20:58 ч.

Май него с 200.