Тома Белев пуска нови заблуди, този път за собствеността на плажовете

  01 Януари 2024, 16:19     3492     3   
     


Бившият заместник министър на екологията Тома Белев и неговите партньори от частната неправителствена организация „Зелени закони“ отново пуснаха лъжливи твърдения в интернет пространството.Този път обект на интереса на еколозите е собствеността на плажовете.

Зелените твърдят, че от всичките 183 плажа по Черноморието, 26%, или 41 плажа, са частна собственост.

Това твърдение е пълна манипулация

В България нито едно физическо и юридическо лице или община нямат нотариален акт или друг документ за собственост на плаж. Такива има само държавата. Плажовете по Черноморието са описани в Кадастъра с име, номер и държавния акт за собственост. Плажовете и дюните, съгласно чл. 6 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна.

Зелените заблуждават, че има частни плажове

Еколозите твърдят, че в България има 3800 декара частни плажове, като от тях 287 дка се водят земеделски земи, 254 дка горски територии, 956 дка урбанизирани територии и 2320 декара защитени територии.

Това също не отговаря на истината. Не всички територии в близост до морето са плажове. Има ниви, гори и езера.

Отделно това, което твърдят зелените - че има вид имот "защитена територия" също не е вярно. В нито един закон или нормативен акт няма такъв вид  мот наречен  "защитена територия". Това са ниви, пасища, езера и други площи, в които има растителни и животински  видове, които са предмет на опазване. Те се определят от Министерство на околната среда и водите със специални заповеди, съобразно Закона за защитените територии и Закона за биоразнообразието.

Всички изброени по-горе видове територии по документи са ниви, гори или пасища и никога не са били плажове. Тома Белев и неговите еколози без никакви доказателства - скици или номера на имоти заблуждават, че това са плажове.

Зелените купиха 1036 декара ниви до морето

Преди години частната неправителствена организация „Зелени Балкани“, с пари от донори, купува 1036 декара ниви до морето над Каварна. Обяснението е, че на тези имоти ще осигуряват хранителна среда на червеногуши гъски. По това време председател на Управителният съвет на „Зелени Балкани“ е Тома Белев. Сделката е много подозрителна, защото в тези години Министерство на земеделието компенсира земеделците в района с 50 милиона лева, защото огромни ята червеногуши гъски нападат и унищожават посевите от пшеница и царевица. Статистиката показва, че за една червеногуша гъска бюджетът дава годишно 1000 лв. повече, отколкото на едно дете.

Многогодишна практика на еколозите е да купуват земи и гори, уж за опазване на защитени видове, но истината е, че правят бизнес с тях.

Друг пример за покупка на много имоти из цялата страна е „Асоциация на парковете в България“. Тук отново дългогодишен председател отново е Тома Белев. В Агенция по вписванията по партидата на АПБ имотите са описани на цели 21 страници.

Излизане на "разследването"на Тома Белев и компания точно в този момент поражда съмнения. Освен да възбудят медиен интерес, че са загрижени за природата и вдигане на  зацапания им  имидж, еколозите имат и друга цел. В този район ще минава трасето на бъдещата магистрала Черно море. Зелените са  против нея, защото искат да създадат Национален парк Българско Черноморие и така да увеличат защитените зони и територии от 35 на над 40% от страната, където човешките дейности са силно ограничени. Предпоставка за това е, че повечето земи и гори от тази част на България са влючени в мрежата Натура.

И автомагистрала Черно море става жертва на Натура 

Ако беше вярно това, което Тома Белев пише и той е много загрижен за плажовете в България, можеше да реши проблема, докато с Борислав Сандов управляваха Министерство на екологията, а не, както направи, лично да разреши застрояването на  единственият останал девствен плаж по Черноморието - Аркутино в резервата Ропотамо.

След разрешението на Тома Белев: Застрояването на Аркутино продължава с пълна сила 


     

Лазар05.02.2024 г., 12:02 ч.

От него не очаквам да излезе с истини.....

Лазаревич04.02.2024 г., 19:04 ч.

Преди време излезе информация че са изнудили правителствата със 700 000000 млн. Лева.

Пенев 03.02.2024 г., 16:49 ч.

Зелените се занимават с пражовете ама мълчат ,като риби за перките в морето.Другият зелен, Владислав Панев яко лобира за тях.

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1