Тома Белев: Разхождате се в парковете, които съм създал

  23 Август 2023, 17:56     14810     0   
     


„Разхождате се в парковете, които съм създал“.

Това заявява в публикация във Фейсбук бившият заместник министър на околната среда и водите, и бивш директор на природен парк Витоша – Тома Белев.

Провокирани от тези думи екипът на Еко Новини реши да провери тяхната достоверност:

Кариерата на родения в Кърджали Тома Белев започна през 1999 година, когато със съдействието на покойната вече русенска депутатка от СДС - Свободка Стефанова, е назначен за директор на природен парк Витоша. Целта на парка, създаден през 1934г., е да се съхранят уникалните смърчови гори.

Първото по-важно управленско решение, което Белев  се налага да вземе, е когато ветровал поваля на 650 дка смърчови гори  в биосферния тогава резерват Бистришко Бранище.

На 21 май 2001г. буря чупи хиляди дървета в резервата. Най-добрите експерти от БАН и Института по гората препоръчват, както изисква 100 годишната лесовъдска практика в България, повалените дървета да се изнесат незабавно или веднага да се обели кората, защото ще се развие неконтролируема популация на корояд-типограф.

Белев обаче, подпомогнат от друг зелен активист, Андрей Ковачев, се противопоставя и не допуска да се приложат мерките, които предлагат уважаваните лесовъди. В следствие на което, резултатът за смърчовите гори на Витоша  е катастрофален. Само за няколко години бурното развитие на корояда е толкова голямо, че унищожава над 12 000 дка смърчови гори.

Заразата плъзва из целия парк и дори се прехвърля в Рила. Съхненето продължава и до днес, като вече е засегнат дори Южния парк в столицата.

Създал ли е Тома Белев паркове?

В България има 3 Национални и 11 природни парка.

Националните са:

 1. Национален парк Пирин е създаден на 8 ноември 1962г. като Народен парк Вихрен. В последствие през 1974г. е преименуван на Народен парк Пирин и площта му е увеличена значително. Няма как Белев да е участвал, защото не е бил роден.
 2. Национален парк Централен Балкан e обявен на 21 декември 1991г. Няма каквито и да е данни за участието на 25-годишния тогава Белев.
 3. Същото се отнася и за парк Рила, който е учреден на 24 февруари 1992г.

Природните паркове са следните:

 1. Витоша е създаден на 27 октомври 1934г.
 2. Парк Златни пясъци - 3 февруари 1943 година.
 3. Русенски Лом -1970 година.
 4. Сините камъни - 18 ноември 1980г.
 5. Шуменско плато - 5 февруари 1980г.
 6. Врачански Балкан - 21 декември 1989г.
 7. Рилски манастир - 1992 г.
 8. Странджа - 24 януари 1995г.
 9. Персина - 4 декември 2000 г.
 10. Българка - 9 август 2002 г.
 11. Беласица - 28 декември 2007г. 

Тома Белев не е участвал в създаването на нито един от тях.

Също така няма информация Белев да е участвал в създаването на Борисовата градина, Южния парк, парк Възраждане, Княжевската градина, Морските градини във Варна и Бургас, или който и да е от големите градски паркове в България.

Асоциация на парковете - схемата на Тома Белев?

На 28 януари 2003г. тогавашния директор на парк Витоша Белев става председател на частна  неправителствена организация с наименование „Асоциация на парковете в България“.

На това частно сдружение учредители са дирекциите на 7 държавни природна парка. Те влизат в асоциацията без да имат разрешение от принципала - Агенцията по горите, респективно Министерство на земеделието.

Реално това е структура, която дублира държавната дейност, но в интерес на седмината тогавашни директори, които са членове  на Управителния съвет -тоест едновременно са държавни директори и членове на частно НПО със същият предмет на дейност.

Целта е, чрез използване на държавните структури, влияние и администрация да се участва в обществени и европейски поръчки. И това се случва.

Получавали са пари от български и европейски фондове. Проверка в Агенция по вписванията показва, че за 20 години от съществуването си Асоциация на парковете е закупила десетки имоти из цялата страна. Има достоверна  и проверима информация, че дирекцията на парк Витоша е превеждала суми на Асоциация на парковете. Същото са правили и дирекциите на другите държавни паркове, участвали в Асоциацията.

Пътят на парите

За всичките паркове на всеки десет години се правят планове за управление. За изработването им се отделят милиони левове. Освен това всяка година за дейности в националните и природни паркове се отпускат от бюджета десетки милиони. Само за 2012 година са отделени 141 милиона лева. И това се прави година след година.

Влиянието на Тома Белев, чрез Асоциация на парковете, сред директорите на парковете е сериозно. Обществените поръчките обичайно се печелят от неправителствени  зелени екологични организации и лица от коалицията „За да остане природа в България“, на която член е и Асоциация на парковете.

По подобна схема асоциацията е включена в поръчка по швейцарска програма за над 9 милиона лева.

Случаите като този са много.

Плановете  на Пирин, Рила, Централен Балкан, Българка, Беласица, Персина, Русенски лом се печелят от фирми, неправителствени организации и лица, както от кръга на Белев, така и от него лично.

Най-пресният пример е планът на парк Българка, в изготвен от екип с ръководител Белев, а в последствие стана скандал, че планът блокира изграждането на тунела под Шипка, поставяйки го в зона с резерватен режим. Поръчката е на стойност 2.6 милиона лева. 

Интересно е, че планът бе утвърден от Министерски съвет три дни след като Белев стана зам. министър на екологията.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1