Тома Белев с обвинения към ГЕРБ, че правели кампании срещу него

  22 Март 2024, 11:03     2158     2   
     


След като бившият заместник министър на екологията и настоящ съпредседател на „Зелено движение“, част от ПП–ДБ, Тома Белев, заяви, че имал 110 начина да накара ГЕРБ да махнат Мария Габриел, в друг пост във Фейсбук обвинява ГЕРБ, че бил „обект на герберски кампании“ срещу него.

Тома Белев е най-толерираният еколог в страната. Въпреки твърденията му, че е граждански активист, това не е вярно. Бил е многогодишен директор на парк Витоша, общински съветник в София, заместник министър на околната среда и водите и неизменен кандидат за депутат и евродепутата. Неправителствените организации, фирми и консорциуми, в които е участвал, са печелили поръчки за милиони левове. Ръководел е екипи, правели плана за управление на Пирин, който блокира за десетилетия развитието на ски зона Банско. Действащият от 2005 година план за управление на Витоша също е редактиран от него и затова планината е в този вид, без надежда до се промени.

Същевременно, като заместник министър издейства приемането от Министерски съвет на плана за управление на парк Българка, който е правен от него и струва 2.6 милиона лева, и който блокира изграждането на тунела под Шипка.

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват 

През 2003 година Белев регистрира „Асоциация на парковете в България“ - частна структура, в която участваха 8 от 11 дирекции на държавните природни паркове. Тази частна структура, дублираща дейността на дирекциите, е създадена без разрешение на принципала - Министерство на земеделието. Въпреки това Белев никога не е бил санкциониран. Нещо повече. Преди няколко години той пререгистрира „Асоциация на парковете в България“ и я превзе, променяйки квотата на участниците. Така приватизира асоциацията, с всичките десетки земи и имоти, които сдружението притежаваше.

Скандали имаше и за негови ксенофобски изказвания, отново без последствия. Като заместник министър, заедно с министъра, Борислав Сандов, отпуснаха без търг и конкурс 11 милиона лева на Природонаучния музей към БАН. Въпреки незаконното действие, отново няма никакви последствия за него.

Върховна прокуратура разследва Сандов и Белев за 4.7 млн. лв. 

Докато заедно с Борислав Сандов управляваха МОСВ дадоха охраната на всички зони по Натура - над 40 000 кв. км, без търг или конкурс, на паравоенно формирование. Отново без да отговарят за тези си действия.

МОСВ е дало на съмнителни частни гардове да пазят защитените зони 

Тома Белев се оплаква, че ГЕРБ режисирали кампании срещу него, защото бил непримирим боец срещу тях. Забравил е да спомене многобройните случаи, когато точно министри от кабинетите на Борисов му подписваха поръчки за милиони и уволняваха хора, за да угодят на него и еколозите, за да спрат екорекета върху държава, общини и бизнес.


     

Анелия25.03.2024 г., 12:18 ч.

Мн е странно, че в БГ всеки живее с идеята за конспирация

ka23.03.2024 г., 12:30 ч.

За смрадльовците томАта, сандов, деди петко и сие...дори трябва да се забравят и да не се популяризират " изказванията" им.... лустрация и забвение на всички чуждопоклонници!

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1