Трима са кандидатите за изграждане на Национална детска болница

  16 Октомври 2019, 13:58     2643     0   
     


Трима са кандидатите за изграждане на Национална детска болница. Това стана ясно при отварянето на офертите в Министерството на здравеопазването. Комисията, сформирана със заповед на министър Кирил Ананиев, има 40-дневен срок да разгледа подадените документи и да вземе решение.

Първият отворен пакет беше на Дружество „Детска болница-София“ с участници в обединението са „Климатроник“ ЕООД и „Иновасионес Техникас Ен Симентасион“ СА ДЕ СВ, „Проес Консулторес“ СА. Вторият е на ДЗЗД „Детско здраве“, в което участници са „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД, а третият обединение „Здраве за децата на България“, в което влизат „Трейс Груп Холд“ АД, „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД, „Монолит“ АД и „Инжпроект“ ООД.

Припомняме, че  през април тази година министър Ананиев обеща болницата да бъде построена до 2 години и да бъде със специален статут. За целта правителството отпусна 20 млн. лв. Предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на обществената поръчка възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.

Здравното заведение ще бъде изградено на мястото на недовършения корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. То е планирано с обща площ 45 000 кв. м., в два 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и ще разполага с до 400 легла.

Предварителните очаквания строителните дейности да започнат през септември не се сбъднаха, тъй като обществената поръчка бе обжалвана от Камарата на архитектите в България. Аргументите на организацията бяха, че обявените параметри по заданието не гарантират качествено изпълнение.

Комисията за защита на конкуренцията обаче не прие мотивите и отхвърли жалбата. Архитектите на свой ред не се възползваха от възможността да обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд и така вече няма пречки за започването на процедурата.