Тувалу – изчезващият рай

  13 Септември 2020, 18:10     4923     0   
     


Снимка: Фунафути е най-населеният остров в Тувалу. На места той е широк по-малко от 20 метра.

Коя е най-малко посещаваната държава в света? Едва ли мнозина често си задават този въпрос, но отговорът му е доста интересен.  

Малката тихоокеанска държава Тувалу.

Едва ли много хора са чували за нея.

Островната държава се намира в Полинезия, в западната част на Тихия океан. На равно разстояние между Хаваите и Австралия.

Всяка година по-малко от 2000 души посещават тихоокеанската страна.

Тувалу е разположена върху 3 рифови острова и 6 атола, като общата им площ е малко над 25 квадратни километра. Местното население е около 11 000 човека.

Най-населеният остров е Фунафути, както се казва и столицата на държавата. Той представлява тясна ивица от няколко малки острова, която се разпростира на едва 9км и обгражда лагуната Те-Намо. На места островът е широк по-малко от 20 метра.

Островите разполагат с няколко уникални лагуни, плажове и коралови рифове, както и хотел и летище. Въпреки уникалната природа, която предлага, туризъм на островите почти няма. Реално от тези 2000 посетители годишно, по-малко от 300 са с цел туризъм.

Тихоокеанската държава обаче е поставена и пред по-голям проблем от липсата на туристи – климатичните проблеми.

Тъжната истина за Тувалу е, че след няколко десетилетия страната може вече да не съществува.

Климатичните промени и топенето на ледовете повишават нивото на океана, което отнема земя от островите, чиято средна надморска височина е по-малко от два метра. От 1971г. до 2014г. малко под 75% от земята на Тувалу е била погълната от океана.  

През 2014г. правителството приема решение, че ще започне да търси земя в Австралия и Нова Зеландия, която да купи, където местното население да се премести, ако островите станат необитаеми.

През 2000г. Тувалу става член на ООН, като основната цел за това е популяризирането на темата за климатичните промени и последиците от тях върху островните държави и най-ниско развитите държави в света.

На ежегодната конференция на ООН за промените в климата, проблемите на Тувалу и другите тихоокеански държави,  бяха една от основните теми, които се дискутираха. Тогава министър председателя Енеле Сапоага изнесе паметна реч, която завърши с думите:

„Нека го направим за Тувалу, защото ако спасим Тувалу, ще спасим света“.  

Долу може да видите видеото на травъл блогъра Томас Браг, който през 2016г. посещава Тувалу. Епизодът от туристическата му поредица става сензация в социалните мрежи и е гледан от над 10 милиона души: