Учени: белите мечки може да изчезнат до края на века

  22 Юли 2020, 14:11     3505     0   
     


Белите мечки може да изчезнат от дивата природа до края на века. Това твърдят учените от Университета в Торонто в новото си изследване, публикувано в научния журнал „Nature Climate Change“.

Причина за това се топящите се ледове и увеличаващата се човешка дейност в региони, които се обитават от бели мечки.

В доклада се казва, че полярните мечки се хранят основно с тюлени, които те ловят от късове лед, носещи се из океана. Топенето на ледовете обаче принуждава мечките да седят по-дълго на брега, от където те трудно набавят нужната им храна.

Това прави оцеляването на животното по-трудно и води до случаите, които често влизат в новините, когато мечки тръгват на юг и достигат населени места, за да намерят прехрана.

Друга причина за прогнозата е, че се увеличава човешката дейност в региони, които мечките обитават. Пример за това е делтата на река Об, където полярните мечки ловуват. В последните няколко години областта се е превърнала в натоварен коридор за транспортиране на природен газ, което прогонва животните.

Според екипа от учени трябва да бъдат взети сериозни мерки срещу парниковия ефект и промените в климата, за да не се стигне до драстично намаляване на полярните мечки.

Въпреки това някои експерти смятат, че черната прогноза на учените от Университета в Торонто, няма да се сбъдне.

Техните аргументи са, че белите мечки могат да оцелеят месеци без да се хранят. Освен това през последните 15 години броят им в природата се е увеличил с около 25%. От 25 000 през 2005г. до около 31 000 днес. Това показва, че усилията през последните 15 години видът да бъде защитен, а ловът му ограничен до минимум, дават резултат.