Учени откриха нов вид морско конче

  21 Май 2020, 16:19     1826     1   
     


Снимка: Официалното латинско наименование на новооткрития вид е „Hippocampus nalu“.

Учени са открили нов вид морско конче пигмей във водите близо до брега на източната част на Южна Африка. Животното е с размера на зърно ориз и е регистрирано за първи път.

Откритието шокирало експертите, тъй като шест от седем известни вида морски кончета пигмей живеят в т.н. „Коралов триъгълник“ – регион от над 3 милиона квадратни километра с огромно биоразнообразие в Тихия Океан между Азия и Австралия. Новооткритият вид живее на цели 8000км от там и е първото морско конче пигмей регистрирано в Индийския океан и Африка.

„Това е все едно да намериш кенгуру в Норвегия“ коментира Ричард Смит, морски биолог и откривател на новия вид Африканско морско конче пигмей.

Новият вид е изключително сходен с другите морски кончета пигмей. Има две основни разлики.

Първата е, че Африканското морско конче пигмей има два шипа на гърба, които не е ясно с каква функция са.

Другата е начинът на живот. Всички други видове морски кончета пигмей живеят в спокойни води около коралови рифове. Новооткритият вид живее в пясъчни образувания между скали. Там течението е по-силно и те често биват премествани от него.

„Откритието показва, че океанът има толкова много тайни за разгадаване, дори и в плитчините близо до брега. Всички други видове морско конче пигмей са открити през последните 20 години, като единственото, което не живее в „Кораловия триъгълник“, Японското морско конче пигмей, е открито през 2018г.“ коментира Томас Търнски, директор на природните науки в Музея Окланд в Нова Зеландия.  

 


     

Алекс22.05.2020 г., 15:03 ч.

Чудесна новина за псевдо-еколози като Тома Белев и жена му! Сега може да спечели още някоя обществена поръчка от Министерски съвет и да започне да брои за милиони всичките видове морски кончета у нас!