Учени с нова теория за Тунгуския метеорит

  22 Ноември 2021, 07:33     9489     0   
     


Сутринта на 30 юни 1908 г. над централен Сибир, в района на река Подкаменная Тунгуска, прелетява огнено тяло със сферична до цилиндрична форма. Около 7:15 часа става експлозия във въздуха, която приравнява цели гори и убива трима души. Тя обаче не оставя кратер.

Над 100 години вече не е напълно ясно, какво се е случило в този момент над Русия. Най-известната и общоприета хипотеза е, че небесното тяло е било ледена комета, която се е изпарила рязко при допира с атмосферата, създавайки експлозията. 

Данил Креников от Държавния университет в Сибир смята, че отговорът е друг.

Той, заедно с екипа си от университета, публикуваха нов модел, според който астероид с ширина около 200 метра е преминал през земната атмосфера и е продължил по слънчевата си орбита, без да има сблъсък съсЗемята. Вълната от триенето между тялото и атмосферата е довела до експлозията, която е приравнила огромни площи с гори в Сибир.

„Смятаме, че събитието в района на Тунгуска е причинено от железен астероид, който е навлязъл в земната атмосфера, но е продължил по слънчевата си орбита“ коментира Данил Креников пред „Astronomy.com”.

Използвайки компютърни симулации с небесни тела съставени от лед, метал и камък, руските учени са стигнали до заключението, че най-вероятното обяснение е, че железен астероид е преминал през земната атмосфера под малък ъгъл, създавайки удърна вълна при съприкосновение с нея, след което е продължил по слънчевата си орбита. Без да оставя кратер.

Още повече, те са изчислили, че за да се изпари напълно преди допира си със Земята, ледена комета, която е достатъчно голяма, за да създаде подобен взрив, трябва да премине около 300 километра през атмосферата.

Ако хипотезата на учените от Университета в Сибир се окаже вярна, то това означава, че само преди 113 години Земята се е разминала на косъм с катаклизъм, който е можел да сложи край на човешката цивилизация.