В Дания откриха ски писта върху ТЕЦ(Видео)

  04 Октомври 2019, 16:35     10817     0   
     


В Копенхаген отвори врати най-новата атракция на града – изкуствена ски писта, построена на покрива на ТЕЦ.

Идеята за „Копенхил“ се заражда преди около десет години.

„В Дания няма нито една планина. Затова стигнахме до идеята, че може да направим изкуствена писта за ски“ разказва пред BBC Бйарке Ингелс, главен архитект на „Копенхил“.

Пистата е с дължина от 450м и се намира на покрива на един от най-екологично чистите и високотехнологични ТЕЦ-ове в света - "Амагер Баке".

Към нея е построен и ски лифт, от чиято долна станция тръгва пътека за разходки до върха на сградата. Около тях е озеленено и са посадени дървета.

Освен на пистата, посетителите на "Копенхил" ще могат да се насладят на ресторант и бар с панорамни гледки и фестивална зона. На фасадата на сградата има и стена за катерене, която е изградена от българската фирма Walltopia.

„Електроцентралата не е нужно да е грозна кутия, която закрива гледката или хвърля сянка на съседните сгради. Всъщност може да e един от най-популярните паркове в града, надявам се“ сподели за идеята Ингелс.

В топлоцентралата се горят отпадъци, а благодарение на модерната система за филтриране, през комините на централата излиза само азот, водна пара, кислород и малко количество въглероден диоксид. В нея се преработват боклуците на цял Копенхаген, като дори се внасят и от Англия.

„Като преработваме английски отпадъци тук, реално намаляваме парниковия ефект на земята“ разказва Петер Блинксбйерг – главен инженер на ТЕЦ-а.

Във видеото долу може да видите как е преминало строителството на "Копенхил":