В Колумбия отново започва стерилизация на хипопотамите на Пабло Ескобар

  15 Ноември 2023, 17:42     1782     0   
     


Във вторник в Колумбия започна стерилизацията на хипопотами, потомци на животни, внесени и отглеждани незаконно от покойния наркобарон Пабло Ескобар. Два мъжки хипопотама и една женска са подложени на хирургическа стерилизация, съобщиха органите по опазване на околната среда.

Как се озовават хипопотамите в Колумбия?

История на хипопотамите започва през 80те години на миналия век. Тогава Ескобар внася един мъжки и три женски от вида, които отглежда в частния зоопарк в имението си. След като умира през 1993г. повечето животни от зоопарка на наркобарона са преместени в зоологически градини и резервати, но хипопотамите, заради големите си размери и нужните усилия, за да бъдат транспортирани, биват просто оставени.

Поради липсата на достатъчно голям хищник, който да контролира броят им, или друг вид, които да ги конкурира за храна, популацията на хипопотамите започва да процъфтява. Те се установяват по течението на река Магдалена в северната част на държавата.

Оказва се и, че условията в дъждовните гори на Колумбия са идеални за развитието на животните и за 30 години броят им се увеличава от 4 на около 169. Превръщат се в най-голямата популация на вида извън Африка.

Само за последната половин година броят им се е увеличил с почти 20 индивида.

Колумбийските учени обявяват хипопотамите, който не са ендемични за Южна Америка, за вредители и започват да мислят планове за справяне с тях, тъй като ако проблемът не бъде решен, то популацията им може да достигне 1500 индивида до 2035г. Това би довело до изчезването на местни видове и коренна промяна на флората и фауната в река Магдалена заради „задушаването“ на реката с екскрементите на хипопотамите.

През 2009г. започва кампания за умъртвяване на животните. Хипопотамите обаче бързо се превръщат в атракция и в бедните региони около реката започват да се появяват туристи. Тогава започват и протестите на местните жители. Ситуацията ескалира, когато брутални снимки на убити хипопотами влизат в централните емисии на телевизиите и колумбийското общество се обявява против убиването на животните.

Тогава се заражда и идеята за стерилизирането на животните – програма, която продължава и до днес. Проблемът с нея обаче е, че е изключително скъпа, а в отдалечените райони учените провеждат операциите много по-бавно, отколкото хипопотамите се размножават.

Колумбия продаде 70 от животните на Индия и Мексико

През април тази година властите в Колумбия обявиха, че продават 70 от животните. Десет от тях ще заживеят в резервата Осток в северната част на Мексико, а 60 ще бъдат изпратени в резерват в Индия.

Акцията по залавянето на големите животните обаче се оказва твърде бавна и скъпа, което я прави неефективна при борбата с разрастващата им популация.  

Стерилизацията също не е лесна задача

„Стерилизацията отнема време, тъй като откриването и улавянето на териториалните, агресивни тритонни животни е сложно“, коментира Давид Ечевери Лопес, началник на службата по околна среда, отговарящ за плана.

Дъждовете в района са усложнили усилията за залавяне на животните. По-голямото количество трева означава, че „те имат свръхпредлагане на храна, така че залагането на примамки за залавянето им става още по-сложно", обясни Лопес.

Когато планът беше обявен за първи път, Министерството на околната среда заяви, че процедурата е скъпа - всяка стерилизация струва около 9800 долара, крие рискове за хипопотама, включително алергични реакции към упойката или смърт, както и рискове за ветеринарния персонал.

Последен опит преди да се прибегне до умъртвяване

Според министъра на околната среда на Колумбия преместването и стерилизацията е последен опит за справяне с проблема по хуманен начин, преди отново да се прибегне към умъртвяване на животни.

„Вариантът да ги умъртвим винаги е бил на масата, но в същото време не мисля, че това може да се случи реалистично. Въпреки че хипопотамите могат да унищожат цели екосистеми, местните хора доста са се привързали към животните. Някои от тях ще трябва да бъдат убити, тъй като живеят на места, където няма как да бъдат упоени и стерилизирани. Но има такива, които живеят на достъпни места, и при тях може да се опитаме да контролираме броя им чрез кастрация“ смята Лопес.


     

 


Последни