В неделя започва разширението на булевард Тодор Каблешков

  29 Май 2020, 17:22     7618     0   
     


В неделя започва разширението на бул.Тодор Каблешков между бул. България и ул. Луи Айер. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова коментира, че бул. Тодор Каблешков е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е ключът за разтоварване на транзитния трафик. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на околовръстния са стратегическите задачи за София. Целта е с изграждането на бул. Т. Каблешков и бул. Филип Кутев да се създаде връзка от бул. Цар Борис III през бул. България и бул. Черни връх до бул. Симеоновско шосе.

Булевардът ще се разширява на общо седем етапа. В неделя, 31 май, започва първият. Той е с дължина близо 1 км и обхваща участъка от бул. България до ул. Боянски водопад. Очаква се изпълнението му да завърши през август тази година.

Когато бъдат завършени седемте етапа ще се осигури директна връзка от булевард България до булевард Симеоновско шосе.

„В последните години инвестирахме 11 млн. лв. в отчужденията на имоти, които попадат в първата част от трасето. В момента продължаваме придобиването на още 116 имота. 34 от тях вече са общинска собственост. Тази първа работа отнема най-много време и за нея разчитам на кметовете на райони. Те започват с по-леката процедура по доброволно изкупуване и при отказ от собствениците, започваме тежките отчуждителни процедури, които в почти всички случай минават през съда“ коментира Фандъкова.

Бул. Тодор Каблешков ще е с профил от 38.3 м – 4 лентов булевард, с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата.

„С изграждането на булеварда в целия му габарит ще можем да изградим и ново трамвайно трасе, което дава връзка от бул. „Овча Купел“ до метростанция "Г.М.Димитров". Изследваме и техническата възможност за продължение към Слатина“ добави кметът на София.