В Норвегия откриха кит – руски шпионин(Видео)

  05 Май 2019, 19:31     6370     0   
     


През миналата седмица няколко рибари в северната част на Норвегия са били изумени, когато открили кит от вида белуга, който има специален хамут с отделения за няколко камери. Интересното е, че учените в скандинавската държава смятат, че екипировката на животното може да има доста интересна история. Според тях китът е бил дресиран от руската армия.

„Хамутът му изглежда специално изработен, с отделения за камери от всяка страна. Освен това на него пише „Екипировка Санкт Петърбург". Това ни кара да смятаме, че малкият кит е бивш шпионин от руската армия“, сподели пред CNN Юрген Рии, морски биолог от норвежката агенция по риболов.

Според учените руската флота и преди е обучавала китове и делфини с цел шпиониране:

„Руската армия и преди е обучавала белуги с различни цели – шпиониране, защита на военни бази, намиране на изгубено оборудване, асистиране на водолази и т.н. Фактът, че китът е дресиран е неоспорим“ коментира Мартин Биул от норвежкия Институт за морски науки.

Русия не е единствената държава, която обучава морски обитатели с военна цел.

През 60те години на миналия век е създадена програмата за морски бозайници на американския флот. Като част от нея са обучавани делфини, косатки, малки китове и тюлени, като дори са правени опити с акули. Само тюлените, които са известни с доброто си зрение на голяма дълбочина, са помогнали за откриването на военна техника на стойност стотици милиони, изгубена в океана при пренасяне.

Делфините, които се обучават в програмата, са били използвани във войната вв Ирак, като те са имали задачата да намират подводни мини. Те се транспортират в специално изработен за целта самолет и при нужда могат да достигнат всяка точка на света само за 72 часа.

„Никоя машина не може дори да се доближи до прецизността на бисонарните способности на делфините. Надявам се някога да изобретят робот, който да може да отмени животните, но за момента те са най-доброто, което имаме“ коментира Майк Рот – бивш директор на програмата за морски бозайници към американския флот.

Долу може да видите белугата "шпионин", заснета от норвежките рибари: