Забраняват дивото къмпингуване на плаж Корал

  17 Август 2023, 13:09     6459     0   
     


Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас подготвя обявяване на плажа Корал за защитена местност.

В проектозаповедта, която е на база доклади на Гусев и Цонев от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН е записано, че на площ от 270 дка. се забранява –къмпингуването, строителството и паркирането на автомобили. Не се допуска и  поставяне на преместваеми обекти, като бараки за сърф и кайт, барчета и други подобни. Забранява се бивакуването , поставянето на палатки, кемпери и каравани.

Предложението за обявяване на защитената местност е направено от сдружението „Да спасим Корал“.

Преди дни точно на плажа Корал се разрази скандал между бившия премиер Кирил Петков и Атанас Русев от сдружението. Между двамата бяха разменени обвинения и грозни реплики и обиди.

Мястото е любимо на семейството на Кирил Петков. Там те пребивават цяло лято.

Премиерът и депутати от ПП си присвояват част от морето  

Сандов обяви защитена морска територия Корал в землището на Лозенец 

Обявяването за защитена местност на плажа Корал означава, че там драстично ще бъдат ограничени човешките дейности. Ще може да се поставят само кърпи и евентуално чадъри, които няма да увреждат местообитанията на растителни и животински видове.

По време на мандата на кабинета Петков, по предложение на бившия екоминистър Борислав Сандов, бе обявена защитена морска територия Корал. Това предизвиква големи скандали и протести на местни рибари. Те заподозряха управляващите, че го правят, за да може Кирил Петков и баща му необезпокоявани да си карат там сърф и кайт.

Сандов промени решение на РИОСВ-Бургас в полза на Кирил Петков и баща му 

Заповедта на Сандов беше обжалвана от Национална Асоциация Българско Черноморие, община Царево и рибарски сдружения пред Върховният административен съд. Делото е на втора инстанция.

ВАС е дал ход на делото за плаж Корал