Сандов промени решение на РИОСВ-Бургас в полза на Кирил Петков и баща му

  08 Юли 2022, 20:54     7736     2   
     


На 7 юли министърът на екологията Борислав Сандов е променил решение на експертния съвет към РИОСВ-Бургас, което забраняваше риболова и преминаването през защитена морска  местност Корал на всякакъв вид лодки, включително и плавателни средства задвижвани с човешка сила, като гребни лодки, сърф и кайт.

В заповедта, която издава Сандов, остават всички други забрани, но липсват тези за сърф и кайт, тоест те остават разрешени. Това той прави, въпреки че на заседание, на 15 юни 2022г., съветът към районната инспекция по околна среда в Бургас, в присъствието на зам. министъра Тома Белев, взема решение, че в защитена морска зона Корал е забранена  всякаква човешка  дейност.  Допуска се само къпане и плуване. Това е записано в официалният протокол от заседанието.

Сандов еднолично изменя това решение и допуска в защитената зона практикуването на сърф и кайт. Местните, включително и кметът на Царево, твърдят, че с това действие министърът задоволява желанията на премиера в оставка Кирил Петков и баща му, да карат сърф и кайт в морето пред плажа Корал, необезпокоявани от никого.

Тук е редно да се зададе и един много важен въпрос – защо само морето е обявено за защитена зона, а не и прилежащият плаж. А тук отговорът е ясен – за да имат право гореспоменатите лица да поставят каравани и палатки на пясъка. Ако плажът се обяви за защитена територия, то подобни действия биха били забранени.

Друг интересен факт е, че заповедта ще важи само през летния сезон - от 31 март до 1 октомври. 

Дори кметът на Царево Георги Лапчев призна, че от над 10 години тартори на Корал са Кирил Петков, баща му Петко Петков и музиканта Васил Гюров.

Бащата на Кирил Петков - Петко Петков 

Войната между общината и къмпингуващите е дълга и тежка. Всяка от страните твърди, че другата нарушава закона.

Едните обвиняват, че къмпингарите са си приватизирали Корал, летуват там без пари  и изхвърлят боклуци, за които общината плаща. Другите заявяват, че кмета иска да застрои Корал. Примирие не може да се постигне.

Днес в Царево имаше протест срещу заповедта на Сандов, в който се включиха рибарите от Царево, Ахтопол и Варвара. Там беше и кметът Лапчев. Те се заканиха, че с над 300 лодки ще щурмуват Корал.

Войната се разгаря, а сутрешното участие на Сандов в Нова телевизия само наля масло в огъня. В отговор кметът се закани да обжалва заповедта пред Върховният административен съд. Но до евентуалната отмяната, тя остава в сила, а няколко лица отново ще живеят цяло лято на брега, без да похарчат една стотинка за това.


     

Пенев 12.07.2022 г., 11:39 ч.

Зелената шайка в Министерство на екологията действа само в свой и на покровителите им интерес.Сега дадоха Корал без пари ,татиното момченце Кирил Петков да си лежи на спокойствие и да си кара сърф.

Атанас Чобанов11.07.2022 г., 13:43 ч.

Истаната е, че къмпингуващите там Кирил и Петко Петкови, олигархът Иво Прокопиев и Тома Белев, наистина летуват там без пари. След всяка тяхна среща там има множество боклуци, за които община Царево плаща.