Защо наблюдаваме толкова чести сияния в южните части на Европа?

  13 Май 2024, 18:47     567     0   
     


През последните дни нощни сияния отново бяха наблюдавани от нетипично южни точки на Европа. Тези явления зачестиха през последните месеци, а в началото на ноември 2023г. червени сияния бяха видими от почти цяла България.

Каква е причината за това?

Слънцето има т.н. соларните цикли, които представляват периоди от около 11 години, в които звездата достига до своя соларен минимум – период с ниска активност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност.

Това означава, че по време на соларния максимум има повече слънчеви изригвания и Слънцето изпуска по-голямо количества заредени частици, които взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на Земята.

В момента Слънцето е в соларния максимум на своят 25-ти цикъл, който започна през януари и се очаква да продължи до октомври 2024г. Той е значително по-силен от предишния соларен максимум. Заради повишената активност през изминалите месеци сиянията все по-често са видимите от нетипични за това географски ширини.

Сиянията пък са оптично явление, което обикновено се наблюдава в небето над полярните райони на Земята. Образуват се от взаимодействието на заредени частици от Слънцето със земната атмосфера и магнитосфера. Явлението се наблюдава най-добре през месеците между септември и март, от места отдалечени от светлинно замърсяване. Цветът на сиянието пък зависи от състава на атмосферата и височината, на която се случва взаимодействието със заредените частици от Слънцето.

Когато явлението се наблюдава над Северното полукълбо то се нарича Аурора Бореалис, а над Южното – Аурора Астралис.

Заради повишената слънчева активност подобни явления в момента се наблюдават в по-южните част на Европа, но не само. По време на геомагнитните бури от последните дни Аурора Аустралис е била видима от почти всички части на Австралия, което също не е типично явление.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0