Защо птиците в Южна Африка предпочитат луксозните квартали

  10 Юни 2019, 14:35     5491     0   
     


Снимка: Голямата ивичеста лястовица

Луксозните предградия в Южна Африка привличат два пъти повече птици, от градските центрове и не толкова добре развитите квартали в покрайнините, показва нов доклад на Университета в Торино.  

Учените са стигнали до заключението, след като са изследвали 22 урбанизирани местности в африканската държава. Оказало се, че подържаните големи дворове привличат не само повече фауна, но и редки видове, които не се наблюдават в по-малко развитите квартали, като голямата ивичеста лястовица и африканския блатен ястреб.

Според Дан Чембърлейн, еколог от университета в Торино, подържаните зелени площи и достъпът до вода са основните причини т.н. „луксозен ефект“ да се наблюдава при птиците в Южна Африка.

„Проблемът с повечето стари проучвания за луксозния ефект е, че те са провеждани в Европа, Северна Америка и Австралия. За първи път наблюдаваме луксозния ефект извън трите най-развити континента. Откритието показва, че за да успеят да разберат връзката между градската среда и животните, учените и еколозите трябва да усъвършенстват подхода си“ коментира Чембърлейн.

Луксозният ефект за първи път е установен при доклад за биологичното разнообразие във Финикс, Аризона изготвен от университета в Станфорд.  Учените установили, че дворовете на луксозните къщи привличат по-голямо разнообразие на видове насекоми, влечуги и птици от подобни места, където инфраструктурата не е толкова развита.

Може би най-известният пример за луксозния ефект са австралийските кенгурата, които предпочитат голф игрища пред дивата природа.