Защо Сандов отказва да назначи екологична оценка на фермата за ГМО насекоми в София?

  17 Юни 2022, 16:53     9377     6   
     


Министерство на околната среда и водите предприе крути и драстични мерки за забрана отглеждането на норки по цялата територия на страната.

Основният довод е, че има риск ако едно животно избяга от фермата, да се настани в природата и да има негативни последици върху естествената среда. Вторият мотив за забраната е, че има риск да започне бурно и безконтролно размножаване на вида, което би го превърнал във вредител.

От екоминистерството заявяват, че нямат съмнения за опасността от разпространение на норки. До тук добре.

Но защо тези критерии не се прилагат към фирмата Насекомо?

Краткият отговор – приятелства, интереси и корупция.

Но нека разгледаме случая по детайлно. Двойният стандарт в решенията на Министерство на екологията и министър Сандов е много ясно видим. Вече няколко пъти жители на столичният квартал Лозен протестират срещу отглеждането на генномодифицирания организъм "муха войник", която е неестествен вид за нашите ширини, във ферма в непосредствена близост до жилищата им. Исканията им бяха фермата да бъде изнесена извън населеното място, тъй като миризмата, носеща се от нея, е абсолютно нетърпима. Миризма, която се носи от мършата, с която насекомите се хранят.

Черната муха войник започва да се оглежда в България от френски биолози, които смятат да правят фураж, храна и масло от ларвите на насекомото. Този вид муха е чужд и инвазивен за българската природа, категорични са всички биолози.

Оригиналната версия на генно модифицираната муха е разпространена в Африка. Храни се и е тясно свързана с мършата.  Характерно е, че ларвите й се размножават изключително бурно, като достигат стотици милиони популация.

Всички експерти смятат, че ако се случи авария във фермата и мухите я напуснат, то това ще доведе до тежки последици в българската природа, изчезване на видове насекоми и изгонването на други поради недостиг на ресурси.

Опасностите от черната муха войник реално са в пъти по-големи от тези при норките. Те могат да нанесат бърз и тежък удар върху флората и фауната в България, както и да разнасят различни зарази, не само сред хората, но и сред животните.

Но тъй като собственици на фирмата Насекомо са приятели на Сандов, един от съветниците на Кирил Петков, Яна Балникова, е бившият директор(напуска фирмата, за да стане съветник на Петков), фирма Насекомо не само има зелена светлина да оперира спокойно, тя има зелена светлина да го прави в София, в жилищен район, и то без Екологична оценка или Оценка за въздействие за околната среда, след като Сандов лично ги освободи от този ангажимент със заповед. Освен това главният инвеститор във фирма Насекомо е фонд, който по това време е управляван от вицепремиера Даниел Лорер.

Подобни двойни стандарти са недопустими, но в Министерството на околната среда, през последните 6 месеца, те са се превърнали в практика. Доказва го и проектът „Знаме на мира“, подкрепен от министерството, където Еко Новини ви разкри за връзките между инвеститорите и Тома Белев. Доказват го и частните гардове на Сандов, които плашат бабите, излезли на разходка в Стара Планина.

В България това е положението, ако си приятел на Сандов, може в София, сред къщите, и то без Екологична оценка.


     

sandOv30.06.2022 г., 21:18 ч.

Да, под "ръководството" на бобито, в институцията МОСВ и структури, не само има вдоен стандарт, а всеки, който не слушка - не папка... тези "специалисти" си постлаха и занапред да си разиграват простотиите, нищо че само 6-месеца дерибействаха...никога повече власт да не получат!

Атанас Чобанов27.06.2022 г., 15:26 ч.

Борислав Сандов брани "Насекомо", защото зад тази фирма седят част от корпоративните интереси на олигархът-престъпник Иво Прокопиев!

Славов 22.06.2022 г., 12:17 ч.

От самата компания Насекомо си признават ,че правят генна модификация на мухата войник..Но това не променя факта ,че еколога Сандов вместо да поиска екологичната оценка. е отменил възложената от служебният министър Личев оценка.Статията дава точно този отговор,защото са навързани ,като свински черва.

професионален еколог22.06.2022 г., 11:48 ч.

Статията е пълна глупост.
Мухата НЕ Е генномодифицирана.
Изобщо не живее само в Африка, има я и у нас, но леко се развъжда само лятото, защото е много топлолюбива.
Абсолютно никаква опасност за нашата екология няма.

оръжейник21.06.2022 г., 19:31 ч.

Да се отглеждат мухи това си е биологично оръжие, с други думи военнопресъпение.

Пенев 19.06.2022 г., 11:35 ч.

Имаше парламентарен въпрос към Савдов за Насекомо.Брани ги ,като Раймонда Диен.Шикалкавеше и отклоняваше въпросите.Не отговори и ,защо е отменил ОВОС.Корумпиран зелен измекяр.Вън боклуци.