Защо София не използва термалните си води за отопление?

  07 Ноември 2023, 16:41     3478     0   
     


Последното увеличение на цената на газа е с 36%. Въпреки твърденията на Комисията за енергийно и водно регулиране, че цената на парнато няма да се вдигне, всички знаем, че това не е вярно. При това положение на повече от 460 000 абонати сметките за отопление ще нараснат драстично, а дълговете на Топлофикация, които сега са 1.5 милиарда лева, ще се увеличат.

Проблемът има решение – използването на термални води.

Възможно ли е София да се отоплява с термални води?

Това предложение се върти из публичното пространство от много години, но все още не сме виждали реални действия по въпроса. 

В България са описани около 12 000  извори с температура на водата от 30 до 100 ° по Целзий. От тях в момента се използват около 450. След Исландия нашата страна е с най-голямо наличие на минерални и термални води в Европа, а гейзерът в Сапарева баня е с най-висока температура на водата на целия континенти -  103 градуса. 

Над 50 000 кв. км. от територията на България е разположена върху термални водоносни пластове. Същевременно у нас използването на този ресурс на глава от населението е най-ниско от европейските държави.

Какво е наличието на термалните води около София?

В района на столицата има документирани 72 находища на минерални и термални води. От тях са каптирани 31, а се използват само 10. Две са най-близките и подходящи възможности за Топлофикация София.

Геотермалната енергия на София – вода газим, жадни ходим 

Първото е използване на водата от находище Казичене-Равно поле. Там са правени сондажи през 1980 -1987 г. и на дълбочина около 600 метра са открити води с температура 81° и дебит 56 литра в секунда, или 4830 кубически метра на денонощие. Експериментално от 17.03.1983г. до 20.03.1984г. водата е оставена да изтича в продължение на 1 година, като дебитът е намалял до 15 литра в секунда, но температурата остава постоянна 81 градуса. Този сондаж е затворен и не се използва. Разстоянието от там до ТЕЦ София - Дружба  е около 6  км, тоест температурната загуба ще е само 2-3 градуса. Останалите 10 каптажа в района на Казичене-Равно поле са изоставени, или почти не се използват, и водата се излива в полето.

Другата възможност е термална вода от Панчарево. Тя е с температура около 47 ° и дебит от 5 литра в секунда. Разстоянието до ТЕЦ Изток е около 8 км.

В района на София има още няколко подходящи находища, които могат да се  използват. Това са от Горни и Долни Богров. За ТЕЦ Земляне от Княжево, Горна баня и Овча купел. За ТЕЦ Люлин от Банкя, Доброславци и Коститброд. За ТЕЦ София от Илиянци и Требич. Всички тези извори са с температура над 30°. Възможният за използване общ дебит е над 200 литра в секунда.

Повечето сондажи за термални води около София са запечатани, а на някои водата изтича в земята. Ресурс, който не се използва, въпреки огромните възможности, които природата ни е предоставила.