Защо в нито един аквариум по света няма голяма бяла акула?

  18 Юли 2018, 18:42     15294     1   
     


От 1955г. насам са правени няколко опита бели акули да бъдат отглеждани в аквариум. Нито един от тях не е бил особено успешен. Акулите винаги отказват да ядат, стават летаргични и умират до дни.

През 1981г. в аквариума Sea World в Калифорния за първи път бяла акула оцелява повече от седмица в плен. Акулата не свиква с аквариума и постоянно се блъска в стените му. След една седмица престой все още отказва да яде и десет дни по-късно я намират мъртва.

23 години по-късно в аквариума Монтерей Бей в Калифорния изграждат специален аквариум за бели акули, който побира 4 500 000 литра вода. В него пускат бяла акула, която е била заловена от местни рибари. Акулата живее в аквариума цели 198 дни. Връщат я в океана след като става агресивна и изяжда две по-малки акули. Този рекорд все още не е подобрен. През следващите години в Монтерей Бей правят още няколко успешни опита да отглеждат временно малки бели акули.

До днес само още един аквариум прави опит да отглежда бяла акула. Това се случва през 2016г. в Япония. След множество приготовления, бяла акула дълга 4 метра е пусната в аквариума в Окинауа. За отглеждането и е осигурен голям екип от учени и е изграден специален аквариум. Въпреки всичко това, само два дни по-късно, акулата е намерена на дъното на аквариума.

Какви са причините белите акули да не могат да живеят в аквариум?

Според учените има няколко причини най-свирепият хищник в океана да не може да живее в плен:

Белите акули се нуждаят от огромно пространство. За разлика от рибите, белите акули трябва да се движат постоянно за да могат да дишат. Дори аквариумите, които са направени за косатки не са достатъчно големи за белите акули. При всички опити да бъдат гледани в плен, акулите се блъскат в стените на аквариума и по този начин се нараняват.

Големите бели акули се ориентират с обоняние и по електрически импулси във водата. Учените смятат, че поради тази причина, акулите се дезориентират и стават летаргични, когато живеят в затворен аквариум. Те спират да се движат, отказват да се хранят и умират.

За да функционират нормално, белите акули се нуждаят и от жива плячка. Те отказват да се хранят с риба, а аквариумите няма как да осигуряват по един тюлен на ден за да отглеждат възрастна бяла акула.

Друга причина е, че за разлика от косатките, които също не са идеалните обитатели за аквариум, акулите не са социални животни.

Косатките също се нуждаят от огромно пространство и не живеят щастливо в заграждение. Единствената причина, поради която оцеляват в аквариум, е че са социални животни. Животът в група им помага да свикнат с условията в аквариума.

Ако две бели акули бъдат пуснати в аквариум, това ще доведе до сигурна смърт на едната.

Според южноафриканския биолог и експерт по акули - Майк Рутцен, да се опитваш да отглеждаш в плен хищник, който е на върха на хранителната си верига е нехуманно и наподобява сюжет от филмите за Джурасик Парк.

 


     

Последни

Свят

Почина кръстникът на "глобалното затопляне"

   19 Февруари 2019   818    0
Свят

Най-красивите градски паркове в света(Галерия)

   18 Февруари 2019   2712    0