Още през 2017г. зелени НПО-та са саботирали борбата с африканска чума по свинете

  25 Юли 2019, 14:33     15881     1   
     


Преди две години Тома Белев и зелени НПО-та са саботирали предложение на Обединените патриоти да се позволи отстрела на диви прасета извън ловния сезона, като мярка срещу африканската чума.

Още през септември 2017г. Обединените патриоти внасят в Народното събрание предложение за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Тези промени предвиждаха ловните дружинки да намаляват популацията на дивата свиня в България и извън ловния сезон, за да може да се ограничи разпространението на заразата.

„Тогава обаче екоорганизациите...под натиска на г-н Тома Белев беше в комисията по земеделие и под негово давление и негово разяснение част от колегите от управляващото мнозинство на ГЕРБ се отказаха и не подкрепиха Закона на първо четене“ коментира преди година Александър Сабанов от ОП.

Депутатът от Обединените патриоти днес отново изказа своето мнение по въпроса с африканската чума пред Фокус:

"В момента мерките, които предприема МЗХГ са адекватни. Назад във времето аз имам забележки. Още 2017 г. аз и група народни представители внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, с който искахме да разрешим груповия лов на дива свиня. На 1 кв. км. към онзи момент имаше пет диви прасета, а трябваше да са 0,3. Тогава още говорих за африканската чума по свинете, която беше на северната граница на Румъния, на 470 км. от България. По-миналата година не беше подкрепен от почти всички групи народни представители и не мина законопроекта. Тогава всички се подхилкваха и се подсмиваха на това предложение и за думите ми за африканската чума. Миналата година по-сериозно го взеха присърце и мина законът. Тогава министърът на земеделието, храните и горите г-н Порожанов със своя заповед отмени лова и направи една ограда" сподели депутатът от Обединени патриоти Александър Сабанов пред Фокус.

„Навсякъде назад в другите държави, където е минала чумата, е доказано, че леталният край е почти 100 %. Дали в България е застрашен сектора, да застрашен е. Това, което еврокомисарят казва е 100 % така. Има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство. Най-малкото заради факта, че 40 дена дават карантина след унищожаване на популацията във фермата. Никой няма да си позволи след 40 дена да започва да зарежда отново прасета. Сложете ги три месеца, оттам насетне от заплождането на прасето, до готов продукт - 100 кг прасе, са нужни 9 месеца. Това е една година, през която не се знае дали няма да повтори тази зараза. Ако се унищожи цялото свинепроизводство в България, загубите ще са от порядъка на между 600 и 800 млн. лв.“, добави Сабанов.

Заради африканската чума бедствено положени е обявено в областите Русе, Плевен и Разград. Днес бе открито и първото огнище на заразата в област Велико Търново. В Лом пък рибари намериха дива свиня загинала от чума. Това е първият случай на болестта в общината. Общо огнищата в страната са вече 21. 


     

Светлозар27.07.2019 г., 09:41 ч.

Как не снимаха едно заразено "намерено" прасе? А какво ще кажете за това, че от няколко дена засичам превоз на прасета в хърватски камиони в силистренска област към русенска област?

 


Последни