24-годишен русенец влезе в рекордите на Гинес

  12 Август 2019, 12:08     5496     0   
     


Теодор Цветков от Русе ще влезе в новото издание на „Рекордите на Гинес“ през 2020г., като човекът преплувал 10 км с една ръка за най-бързо време.

На 24 юни миналата година, русенецът е успял да преплува разстоянието за само 5 часа и 13 минути. Една година по-късно рекордът на 24-годишния младеж бе потвърден и от организаторите.

„Рекордът на Гинес беше моя мечта. Плувах благотворително, а целта беше да съберем средства за фондация „Александър Русев”. С тях ще бъде изграден воден рехабилитационен център за хора с увреждания.”, разказа пред Нова Теодор Цветков.

Това не е първата благотворителна инициатива за младия българин. През 2017г. той преплува езерото в лесопарк Липник за да помогне на болно три годишно момиче от Банско. Една година по-късно той успява да преплува 30 езера из цяла България в подкрепа на фондацията „Нана Гладуиш - една от 8“.

Освен Теодор, в новото издание на „Рекордите на Гинес“ през 2020г. ще присъстват и двама други Българи:

Смиляна Захариева ще влезе в историята като най-високият женски глас на планетата - 143.8 децибела. 64-годишният Яне Петков пък влиза в рекордите, след като успя да преплува 3380м с вързани ръце и крака, увит в чувал. В „Рекордите на Гинес“ са включени над 75 български постижения.