Алпинистът Иван Томов е загинал на слизане от връх Лхотце

  18 Май 2019, 12:50     3322     0   
     


Алпинистът Иван Томов е загинал на слизане от четвъртия най-висок връх на земята –Лхотце 8 516м. Българинът е получил мозъчен оток и е загинал при слизане между лагер 4 и лагер 3.

От фирмата организатор съобщават, че Томов е изкачил върха без допълнителен кислород и без помощта на шерпи. Единствено рускинята Настя Рунова е била с българина. Двамата тръгнали рано сутринта от лагер 4 към върха, но се забавили при слизането и се е наложило да пренощуват в най-високия лагер. На сутринта българина е развил мозъчен оток и е починал при слизане от лагер 4, въпреки дадените му кислорода и дексаметазон.

Иван Томов стъпва на първия си осемхилядник през 2014г., когато изкачва Броуд Пик 8 047м, заедно с Боян Петров. През 2017г. покорява и осмия най-висок връх в света – Манаслу 8 163м.

С изкачването на Лхотце, Иван Томов се превърна в третия българин стъпил на четвъртия най-висок връх на планетата. Преди него това са правили Христо Проданов и Атанас Скатов, който само преди дни покори третия по височина връх на земята – Канчендзьонга.