Антитела от лама може да са ключът за преборване на COVID-19

  12 Май 2020, 16:23     3266     0   
     


Снимка: Ламата Уинтър може да изиграе важна роля в борбата с COVID-19

Антитела от лама са успели да неутрализират COVID-19, САРС и БИРС, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Екипът от учени провел изследването се надява, че кафявата лама Уинтър може да изиграе важна роля в борбата с новия коронавирус.

През 2016г. животното е избрано да бъде част от изследване на вируси в Университета в Гент в Белгия, в което са включени и коронавирусите ТОРС(SARS) и БИРС(MERS). Тогава се установява, че антителата на ламата успяват да преборят и двете вирусни инфекции.

„Резултатите посочиха, че антителата на ламата могат да неутрализират различни видове коронавирус“ коментира д-р Джейсън Маклелън, вирусолог от Университета в Тексас и съавтор на проучването.

Това провокира екипа от учени да се събере отново и да направят нови тестове с ламата, като този път я инжектират с новия COVID-19. Оказва се, че организмът на ламата успява да се справи и с новия коронавирус. Резултатите от изследването им бе публикувано в научния журнал „Cell”.  

Учените избират да направят тестове с лама, защото за разлика от хората, които произвеждат само един вид антитела, организмът на ламите произвежда два вида. Един Y образен, които е сходен с човешкия, и друг, който е с около 75% по-малък от човешкия. Тези по-малки антитела могат да проникват по-лесно в молекулата на вируса и да го неутрализират. Освен това, антителата на ламата могат да бъдат манипулирани лесно – към тях може да се прибавят и други антитела.

Докторите се надяват, че тяхното изследване може да помогне за използване на тези по-малки антитела като основа за профилактично лечение, особено за хората на първа линия като лекари. Тя може да се инжектира на хора, които не са прекарали COVID-19, като предпазният ефект на ваксината би бил между един и два месеца.

Учените вече са започнали клинични тестове на подобна ваксина, но се очаква тя да е готова най-малко след няколко месеца. Нужни са и още тестове, дали е безопасно да се инжектират антитела от лама в човека.

„Имаме още много работа, докато ваксината може да бъде използвана върху хора, но ако ваксината проработи, ламата Уинтър ще заслужава статуя“ коментира д-р Ксавиер Саеленс – автор на изследването.