Асоциация на парковете на Тома Белев също обжалва довършването на АМ Струма

  20 Юни 2024, 16:14     3761     0   
     


Частните сдружения „Асоциация на парковете в България“, създадена от Тома Белев, и швейцаро-българската фондация „Биоразнообразие“, са обжалвали решението на Министерство на околната среда и водите, което разрешава изграждането на АМ „Струма“ по трасето от Кресна към София.

Така жалбоподатели стават трима, заедно със "Сдружение за дива природа Балкани", а жалбите на зелените неправителствени организации срещу довършването на АМ "Струма" вече са 12. 

Зелените с десета поредна жалба срещу довършването на АМ Струма 

Представителите на тези неправителствени организации са били съпредседатели на партия „Зелено движение“, които бяха част от коалицията ПП-ДБ. Заради непрестанните доноси на еколозите до Брюксел, Бернската конвенция и жалби до Върховния административен съд, строителството на магистралата се бави вече 20 години. През това време в Дефилето, по данни на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, са загинали 74 човека, а ранените са над 400.

В жалбата до ВАС, зелените оспорват бройката на загиналите и пострадалите, като твърдят, че тя е по-малка, отколкото е записано в Заповедта на Министерството на околната среда и водите.

Само за три  години от 2019 до 2022г., в период на намалени пътувания заради Ковид мерките,  по официална информация на МВР ,на която се позовават от МОСВ, жертвите в Кресненското дефиле са 12 при 159 катастрофи.

За еколозите явно този брой жертви е малък и не е достатъчно основание, за да има магистрала.

Освен това зелените смятат, че довършването на АМ „Струма“ ще наруши движението на едрите хищници, като вълци и мечки в района и те ще са застрашени. Въпреки че няма никакви данни за премазани хищници в Кресненското дефиле, а на проведената през април среща на Бернската конвенция в Сандански стана ясно, че и самите зелени нямат никакви научни данни за едри хищници, живеещи в района на пътя или прекосявали пътя.

Друг довод на еколозите против довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле е, че  ще се увеличи смъртността на леопардовият смок, костенурки и други видове земноводни. Тези представители на фауната не са рядкост и са разпространени в целия Европейски континент и Балкански полуостров.

Въпреки твърденията на „Асоциация на парковете в България“ и фондация „Биоразнообразие“, че са заинтересована страна и имат право да подават жалби срещу заповедта на МОСВ, това не е вярно.

За да се оспорва предварителното изпълнение на Решението на МОСВ, съгласно Административно-процесуалният кодекс, жалбоподателите трябва да имат наличие на личен и пряк интерес, и да са засегнати от акта.

Зелените не са пряко засегнати и нямат пряк интерес.

Затова жалбите им не трябва да бъдат допуснати от за разглеждане.