Атанас Скатов покори третия най-висок връх на планетата – Канчендзьонга

  15 Май 2019, 15:35     2506     0   
     


Атанас Скатов е покорил третия най-висок връх в света Канчендзьонга 8686м. Това споделиха във Фейсбук страницата на алпиниста от екипа му.

Тази сутрин в 4.43ч. сутринта, след 15 часово изкачване, българинът е изпратил съобщението „На върха съм“. Няколко часа след това Наско потвърди, че е пристигнал в лагер номер 4 под върха, съобщават близките му.

“На върха съм. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове на 15.05 (04.43 българско време).

След 15-часов преход той успя да стъпи на вр. Канчендзьонга - третия по височина връх на планетата (8586м. )или по-скоро няколко метра под него. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Малко по- късно и фирмата -организатор “ Peak Promotion” , потвърдиха , че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията общо 23-ма ( 21- ма чуждестранни и 2-ма местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите ,са достигнали върха.“, споделиха във Фейсбук страницата на българския алпинист.

Днес около обяд българинът е потвърдил, че е достигнал лагер номер 4 под върха. 

Изкачването на Канчендзьонга е част от проекта на Българина за изкачване на 14те най-високи точки на земята. През 2014г. той покорява Еверест за първи път и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце, Еверест за втори път и Чо Ойо.