Българин стана европейски шампион на най-играната компютърна игра в света

  10 Септември 2018, 15:54     28665     0   
     


Българинът Здравец Гълъбов за пореден път прослави държавата ни в нещо много далечно за повечето българи – видео игрите. Здравко, който е по-известен под псевдонима "Hylissang", е професионален състезател по League of Legends – най-играната компютърна игра в света.

В неделя, пред погледите на повече от 10 000 души в Паласио Висталегре в Мадрид, отборът на Здравко се поздрави с категорична победа с 3:1 във финала на европейското първенство. Така след изключително силен летен сезон, българинът и съотборниците му заслужено вдигнаха купата на Европа.

Здравец е на 23 години и е роден в София. Преди четири години се мести в Берлин, където започва професионалната си кариера в играта League of Legends. През този период той се превръща в един от любимите играчи на европейската публика. Измежду българските почитатели той е известен като единственият ни представител на голямата сцена.  От 2014г. до 2018г. играе в отбора Unicorn of Love, като в началото на 2018г. е привлечен от най-големия отбор в Европа – Fnatic. Това е втора поредна титла за Здравко, след като по-рано през тази година отборът му спечели финалът на пролетният сезон в Копенхаген.

Играта League of Legends е феномен, който се заражда в Америка през 2009г. От тогава се превръща в най-играната компютърна игра в света, като през 2018г. над 100 милиона човека я играят по целия свят.

Играе се от два отбора по 5 човека, като целта е да завземеш базата на противниковия отбор. Една игра продължава обикновено между 20 и 40 мин. Хората, които разбират от играта я описват като шах, в който имаш по-малко от секунда да направиш своя ход.

Професионалната сцена на играта е разделена на региони (Северна Америка, Европа, Китай, Корея и т.н.), като всеки регион има по два състезателни сезона – пролетен и летен. Кулминацията е световното първенство в края на всяка година, което се провежда в някои от най-големите зали в света и противопоставя най-добрите отбори от всеки регион.

През 2017г. финалът на световното се проведе в Олимпийския стадион в Пекин (Гнездото) пред публика от 50 000 и над 50 милиона онлайн и телевизионни зрители. Наградният фонд бе впечатляващата сума от 5 млн. долара.

Благодарение на европейската титла на Здравко, тази година за първи път българинът ще играе на световното първенство. То ще се проведе в Южна Корея, като на финалa в град Инчон се очаква да присъстват повече от 40 000 души.

От екипа на Еко Новини пожелаваме успех на Здравко при дебюта му на Световното първенство, което ще се проведе между 10ти октомври и 3ти ноември.