Български неправителствени организации излязоха с позиция срещу WWF

  29 Януари 2019, 13:06     1976     6   
     


Снимка: Според българските НПО-та WWF прокарва чужди иконимически интереси в България

От 2006 година, когато е регистриран клонът им в България, WWF води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най-вече в областта на строителството и туризма. Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън Европейския съюз, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци. Това посочват в декларация до медиите, група български неправителствени организации.

Ето и цялата декларация на неправителствените организации:

Продължава грубата и безпардонна намеса на швейцарската частна неправителствена организация WWF (Фонд за дивата природа) в икономическите, екологични и бизнес процеси в страната.

От 2006 година, когато е регистриран клонът им в България, WWF води десетки съдебни дела срещу инвестиционни проекти, най-вече в областта на строителството и туризма. Въпреки че е организация, регистрирана в Швейцария, страна извън Европейския съюз, WWF участва и e спечелила голям брой обществени поръчки, финансирани от държавния бюджет и от европейските данъкоплатци. Средства получава и по проекти директно от Швейцарската конфедерация. Част от парите се използват за финансиране на медии, организиране на протести и водене на съдебни дела, пряко насочени срещу зимния туризъм и ските и в частност към ски зона „Банско“. В продължение на повече от година WWF-България спонсорира онлайн кампания, която бе директно против най-успешния ни зимен курорт. Със стари снимки от времето на изграждането преди 15 години и с манипулативни и лъжливи послания, WWF се опита да заблуди общественото мнение, че 48 % от Пирин ще се застрои. С изключение на потребители на социалните мрежи от Африка и Азия, повечето хора не се довериха на фалшивите твърдения.

Начините за намеса на швейцарската организация във вътрешните работи , особено в по-слабо развити икономически страни , са разкрити от известния германски разследващ журналист Вилфрид Хуисман в бестселъра му „Пандалийкс -тъмната страна на WWF“. И в книгата, и в едноименния документален филм, достоверно е описано как действа WWF. Методите са идентични с тези, които се прилагат в България. Чрез група платени медии и привърженици и чрез уличен натиск се влияе на податливи, нерешителни или корумпирани институции и така се постигат целите . WWF третира България като васална на организацията държава от Третият свят.

Като представители и изразители на мнението на големи групи от гражданския сектор настояваме Министерският съвет да възложи на правоохранителните органи и на Министерството на външните работи да предприемат законодателни действия за регламентиране на финансирането и работата на чуждите неправителствени организации в България. Обществото има нужда от сигурност, че подобни чужди организации не действат над законите и не стоят над институциите у нас. Необходими са гаранции, че частни организации като WWF не могат да налагат чужди икономически интереси в ущърб на интересите за развитие на българските общности.

 

1. Сдружение "Зелена Кресна"

2. Съюз "Интелигентна България"

3.Български-ловно рибарски съюз

4.Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле"

5.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг

6.Сдружение "Кластър зелен транспорт"

7.Национална асоциация "Българско Черноморие"

8. Национално гражданско сдружение „Природата за хората“

9.Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“

10. Коалиция „За да останат хора в България“


     

Байовите...30.01.2019 г., 11:13 ч.

Прекрасен сайт.Изполва името еко за украса и малко подвежда в намерението .Всъщност бизнес и строй би могло да прилепне по-добре на идейте ви .От две или три статии се разбира ,че природата и съобразяването с живота в нея не са желан приоритет. Но нека се чува и меннието на препира....

Асен29.01.2019 г., 22:18 ч.

Никой на запад не иска силен ски туризъм у нас, накъдето вървят нещата!

Планинар29.01.2019 г., 18:12 ч.

WWF България,директор Веселина Кавръкова,жена на Тома Белев .Зам- директор,Катерина Раковска, жена на Андрей Ковачев,който жали магистрала Струма от 10 години.Искат тунел,който да се строи от швейцарската фирма Амберт.Егаси омотаните черва.

Христов29.01.2019 г., 18:00 ч.

Защо прокуратурата не се самосезира и не провери дейността и приходитите на WWF?

Гошо29.01.2019 г., 17:44 ч.

Че WWF си имат трески за дялане е самата истина. Обаче организациите, които са се подписали са тежко компрометирани по всички възможни параметри - вижте кой и как ги финансира - лесно може да се провери.

Елица29.01.2019 г., 15:28 ч.

Даже още по-твърда позиция трябва и тия да си ходят!