Банско взима мерки срещу коронавируса

  10 Март 2020, 13:11     3938     1   
     


Към днешна дата в община Банско няма данни за увеличение на грипозните и острите респираторни заболявания, сочат данните от практиките на личните лекари.  Въпреки това, стриктно се спазват разпорежданията и препоръките на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб .

Кметът на Община Банско Иван Кадев свика среща заради новосъздадената ситуация с COVID - 19 в страната. На нея присъстваха лични лекари, представители на  РЗИ, МВР, ПБЗН, туристическите организации,  директори на училища, детски градини, ръководители на социални заведения.

„Заради туристите, които идват в Банско от всички краища на света, ние сме длъжни да бъдем особено внимателни и да вземем всички необходими мерки за предпазване от заразяване и за  предотвратяване разпространението на всички инфекциозни болести. Предвид усложнената обстановка с грипа и COVID - 19, още миналата седмица бяха предприети действия, които да ограничат струпването на хора в затворени пространства. Ситуацията обаче налага да се предприемат още превантивни действия и да се направи план на работата за следващите седмици”, посочи Иван Кадев.

Гл. инспектор от РЗИ Разлог д-р Джупанова запозна присъстващите с разработения алгоритъм в случай на съмнения за вирусоносител и направи препоръки за действията на общинските власти.

В тази връзка Общината предприема поредица от превантивни мерки в общинските заведения: детски градини, училища, социални заведения и културни институции, както и  училищните автобуси.  Те са свързани с повишаване нивото на хигиена, дезинфекция и ограничаване контактите в затворени помещения.

Кметът  на Банско издава предписание за засилване на контрола и превантивните мерки, които се отнасят за местата за настаняване и посещение от туристи, промишлените предприятия и производствените цехове в общината.


     

Добри11.03.2020 г., 08:45 ч.

Разумно решение предвид създалата се ситуация с разпространението на новия вирус. Важно е туристите да се чувстват по-спокойни макар и в края на зимния сезон.