Бракониери застреляха защитен лешояд, дарен на България от Белгия

  26 Май 2020, 13:40     1832     3   
     


Снимка: За реитродуциране на черните лешояди в България са дадени над 3.5 милиона евро по различни програми, но засега те нямат успех.

Черният лешояд Ултрон, който е дарен на България от белгийски зоопарк, е намерен прострелян от бракониери.

Птицата е дарение от зоологическата градина Планкендел и е била освободена през миналата година близо до Котел, в изкуствено създадено гнездо.

Ултрон е прекарал зимата в Северна Гърция, а при връщането си в България е бил застрелян от бракониери близо до град Кърджали.

Черният лешояд е намерен благодарение на сателитния му предавател. Той е транспортиран в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където ветеринари се борят за живота му дни наред, за жалост без успех.

Видът е смятан за изчезнал в България от десетилетия, като от години се правят опити той да бъде реитродуциран в страната ни. Той е защитен със закон и е включен в Червената книга на Република България.

По случая е образувана преписка и се води разследване от Окръжната прокуратура в Кърджали. Уведомена е и Регионалната инспекция по околна среда в Хасково.

Припомняме, че през март месец, друг лешояд от вида, Екстрамадура, бе намерен мъртъв в района на Търговище. В последствие се разбра, че птицата е умряла от токов удар, след като се оплита в електропровод. Екстрамадура е внесена в България от Испания.

За реитродуциране на черните лешояди в България са дадени милиони евро по различни програми, но засега те нямат успех. Повечето от тях не остават трайно в България, ами се установяват в Северна Гърция, където има естествена колония на вида, а другата част загиват по различни причини.


     

Димо 27.05.2020 г., 14:37 ч.

Да възстановим и популацията на балканският лъв тогава ,след като бюджета и Европа дават пари.Само 20 тина милиона евро ще трябват.Ще ги докараме от Африка със самолет .Ама трябва да ги пазим от Стоичков, че може да ги гръмне и отидоха милионите на кино.

Николай27.05.2020 г., 14:22 ч.

Като дават по милион за километър третокласен асфалт никой не се възмущава.

Младен26.05.2020 г., 14:32 ч.

Три милиона и половина за два лешояда.Браво на тази държава.Явно е много богата.

 


Последни