Европейската комисия иска да обяви българското розово масло за токсично

  23 Май 2023, 15:21     7088     1   
     


Снимка: Български евродепутати и техни колеги от седем други държави се събраха днес в Казанлък, за да защитят българското розово масло

Представители на седем европейски държави се събраха в Казанлък, като настояват този регламент да бъде променен.

 

Заплаха за българското розово масло заради регламент, който се подготвя от Европейската комисия, а маслото може да бъде определено като токсично, съобщава Нова.

Според регламента розовото масло може да бъде обявено за опасно за човека и така да бъде етикетирано при използването му в различни продукти.

Ситуацията доведе до това българските евродепутати да се съберат, за да настояват етеричните масла да не попадат в тази категория. В борбата им се присъединиха техни колеги почти от цяла Европа.

Според българските евродепутати единият от регламентите е „абсурден” - ако ползвате парфюм с розово масло, след това го отмиете в банята и тази съставка попадне в канализацията, тя би отровила рибите.

Днес се оказа, че може би ще бъде постигнато съгласие за това розовото масло да бъде причислено като биологичен чист продукт.

"До края на годината смятам, че европарламентът ще приключи с гласуването на първо четене и се надявам, че ще намерим перфектния баланс за запазването на сектора", коментира Мария Спираки от ЕНП.

„Тя ще предложи да изтрием цял параграф от регламента, който засяга българските розопроизводители, както те пожелаха", допълни евродепутатът Андрей Новаков.

България държи 75% от пазара на розово и лавандулово масло.

"Стремим се да живеем в един зелен и чист свят, а в момента се опитваме да обясним, защо се опитват да сложат най- естествения и натурален продукт - българското розово масло, което се получава от пароводна дестилация на българската роза дамасцена, в забранителен списък", заяви Филип Лисичаров, член на управителния съвет на Асоциацията на етеричнита масла.


     

Александър 14.07.2023 г., 17:30 ч.

То ЕС отдавна е обявила цяла България за токсична

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7026    0