Европейската комисия иска да санкционира България заради такса смет

  09 Май 2019, 11:42     7086     1   
     


Европейската комисия може да глоби България заради метода на изчисляване на такса смет.

„Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу страните, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа „замърсителят плаща“, казват в писмо до Българската стопанска камара от Главна Дирекция „Околна среда“ на. Това съобщиха от БСК, цитирани от БГНЕС.

В момента в България такса смет се изчислява на база на стойността на имота, а не на база количество генерирани отпабъци.

Поводът за писмото на ЕК е жалба до Комисията, изпратена от стопанската камара срещу метода за определяно на такса за битови отпадъци в България. Тя в момента се изчислява на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци.

Европейската комисия е направила проучване за прилагането на принципа „замърсителят плаща“ във всички държави членки на ЕС, включително България. То е е завършено и резултатите са в процес на обработка и преценка, се казва в писмото на ЕК.

„Според информацията, с която Комисията разполага, последните изменения на Закона за местните данъци и такси осигуряват подходяща методология за изчисляване на таксата за битови отпадъци. За съжаление, националните власти решиха още повече да отложат влизането в сила на съответните разпоредби – до 2022 г.“, допълват  в писмото си от Европейската Комисия.


     

Иван14.05.2019 г., 15:27 ч.

Сега глобата да бъде платена от „зелените“ Прокопиевци!