Европейската комисия прие ядрената енергия и природния газ за зелени

  03 Февруари 2022, 13:35     4918     3   
     


Европейската комисия съобщи, че е постигнала консенсус да приеме природния газ и атомната енергия за зелени източници и мярката ще бъде предложена за гласуване в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Според ЕК двата енергоизточника ще играят важна роля в преследването на целта за природосъобразна икономика до 2050 година в Съюза.

"Причината за включването на газа и на ядрената енергия е, че ние твърдо вярваме, че тези енергийни източници са необходими за прехода", заяви еврокомисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес.

Тя призна, че всички европейски институции са разделени по класифицирането на природния газ и атомната енергия, като в комисията се е стигнало до гласуване, а актът е бил подкрепен със "значително мнозинство".

В предложението на ЕК се предвижда държавите от Европейския съюз да запазят отговорността си при определянето на т. нар. енергиен микс - разнообразието от използвани енергоизточници. ЕС не насочва инвестиции в определени сектори, нито забранява, заяви Макгинес.

ЕК предава предложението за оценка на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Решението на тези две институции се очаква в срок от четири месеца, като всяка от тях може да поиска удължаване с два месеца.


     

Йонов05.02.2022 г., 10:45 ч.

А защо си затворихме ядрените реактори?Няма случай от Европа да не са ни прецакали.Като се започне от Априлското въстание.

Иван03.02.2022 г., 22:01 ч.

Ще си намерят начин

Атанас Чобанов03.02.2022 г., 17:54 ч.

Какво ще правят сега "зелената" мафия на Иво Прокопиев, Борислав Сандов и Тома Белев? Няма да могат да рекетират ефективно част от българският бизнес!

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3540    1