Фолксваген отлага плановете за изграждане на завод в Турция

  15 Октомври 2019, 18:06     2554     0   
     


Aвтомобилният концерн "Фолксваген" отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава германския Handelsblatt, позовавайки се на свои източници.

Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град Измир. След началото на операцията в Сирия обаче, ръководството на компанията не бърза да подписва договора за строителство, отбелязва изданието.

"Ние наблюдаваме ситуацията с голяма предпазливост", заяви говорител на "Фолксваген" пред Handelsblatt, цитиран от БНТ.

Компанията ще инвестира в завода 1 милиард евро. С планираните 4000 служители, след 2022 г. заводът трябва да произвежда 300 000 автомобила годишно. За целта "Фолксваген" регистрира дъщерна фирма в Маниса с капитал от 150 милиона евро.

На фона на предстоящите санкции към Турция все по хипотетичен става завода на Фолксваген в Измир. Все по силни стават и гласовете на депутати от Европарламента, които искат ЕК да наложи санкции на автомобилният гигант, ако не се съобрази с правилата за конкуренция в Европа. Публично известен е факта, че Фолксваген може да отнесе глоба от 1 млрд.евро ако пренебрегне правилата и изгради завода в Измир.