Главният архитект на Варна: Строежът в курорта Св. Св. Константин и Елена е законен

  28 Януари 2019, 10:14     2056     0   
     


Строежът близо до плажа в курорта Св. Св. Константин и Елена е законен и съобразен с нормативната база. Това заяви главният архитект на Варна Виктор Бузев в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Според Бузев строежът е напълно законен. Той не е върху дюни или други защитени зони. Освен това Законът за устройство на българското Черноморско крайбрежие не забранява подобен тип застрояване, а и Подробният устройствен план на курорта е одобрен на Национален съвет към МРРБ.

„В случая става дума за груб строеж, който попада в „Зона А“. Разрешението за строителство е със занижени параметри, както е по закон“, каза още той.

По думите  му плътността е малка, а височината е до 7,5 м. и към момента не се наблюдава излизане от разрешенията за строеж. „Проектът беше в процедура повече от 10 г. Съгласуван е с всички ведомства, от които трябват разрешения. Редът на издаване на разрешение отне време заради множеството процедури‘, завърши главния архитект.

Проектите са съгласувани с екологичното законодателство, увериха и от РИОСВ – Варна.

От курорта разясниха, че  изпълняват инвестиционната си програма за подобрение на материалната база с три проекта. Целта е да бъдат построени апартаменти, студия, басейн и ресторант към съществуващия 5-звезден хотел.

Търговски център ще замени досегашните преместваеми обекти за дрехи и сувенири. От курорта обосновават строежите с идеята за развитие на комплекса като целогодишна морска и спа дестинация.