Има трима задържани за унищожените дюни до къмпинг Смокиня

  14 Януари 2019, 13:20     1949     1   
     


Трима души са арестувани вчера за унищожаването на дюната в защитена територия до къмпинг Смокиня. Това съобщи в ефира на Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вчера през деня са задържани двамата багеристи, които са получили 1000лв за да изравнят дюната. През нощта е задържан и поръчителя, които отрича да е замесен. Багерът, с който е извършено престъплението също е намерен.

Поръчителят на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга Смокиня е 46-годишният Иван Нончев, беше арестуван в неделя, след което в понеделник бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Но... не се признава за виновен.

Заедно с него под парична гаранция от 2 000 лева бе освободен и 24-годишният Манол Пазвантов, който е изравнил дюните с багер. Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева. Установено е, че третият задържан е 18 годишен ученик, който се е возил в багера и срещу него не са повдигнати обвинения.

Експертите на РИОСВ-Бургас са установили, че дюната е част от "защитената територия- природна забележителност пясъчни дюни Каваци". В момента те правят измервания, след които ще стане ясно дали заравнените дюни са част от територията на плажа, който е отдаден на концесия.

Ще са необходими десетки години за да се възстановят пясъчните дюни.


     

Иван15.01.2019 г., 12:23 ч.

Сигурно сред задържаните има и „зелени“ активисти на Тома Белев?!?