Инж. Илиян Терзиев: През 2019 г. се очаква да стартират големите водни проекти

  20 Ноември 2018, 12:45     2661     0   
     


„За мен е изключително удоволствие възможността да взема участие в откриването на Осмата национална конференция „Оперативна програма Околна среда и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 г.“ организирана от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите." Това каза председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев по време на церемонията по откриване.

„Форумът се наложи като едно от най-значимите за водния и строителния сектор събития, което събира широк кръг от експерти – от най-високо ниво на държавната и местната власт, строители, проектанти, представители на консултантски фирми и вносители на материали. Предстоящата година е ключова за програмния период 2014-2020 г. и по-специално за проектите по ОПОС. През 2019 г. се очаква да стартират големите водни проекти в страната.”, каза още инж. Терзиев.

„Обявили сме над 99% от ресурса на Оперативна програма Околна среда 2014 – 2020. Стартирани са 35 процедури. От началото на програмния период на бенефициентите са изплатени 403 млн. лв. или 11,7% от бюджета на ОПОС.“ Добави Валерия Калчевa, главен директор на Главна дирекция Оперативна програма Околна среда в МОСВ.

По думите й само през 2018 г. изплатените средства на бенефициенти възлизат на 219 млн. лв., което е два пъти повече от изплатените средства през 2017 г.

„По Приоритетна ос Води в процес на изпълнение са 13 проекта“, съобщи още Калчева. Тя представи и изпълнените инфраструктурни проекти към момента: новоизградените ПСОВ на Раднево и Банско; реконструираната ПСОВ на Враца; реконструираната ПСОВ на Шумен; ВиК мрежата на Долна Митрополия; реконструирана ПСОВ на Тервел.