Изсичат борове и смърчове в Южния парк заради корояд

  15 Март 2019, 13:55     2725     1   
     


Изсичат борове и смърчове в столичния Южен парк заради корояди. Дърветата са били проверени от лесовъди, които са установили наличието на насекомото. От столична община потвърдиха, че става въпрос за нашествие на бръмбарите, които унищожават горите на Витоша. Дърветата се изсичат за да не се разпространи заразата.

Учените смятат, че короядите може да са се появили в софийския парк именно от планината.

Проблемът с короядите на Витоша се поражда на 22 май 2001 г., когато ураганен вятър поваля 60 ха смърчова гора в резервата Бистришко бранище. Тогава в падналите дървета започват да се размножават корояди, а от МОСВ отказват да премахнат дървесината, защото по закон човешката дейност е забранена в резервати. Паразитът напада старите смърчове и ги убива за буквално няколко месеца. Разпространява се мълниеносно, особено в горещи лета.

Още през 2001г. учени от Института за гората при БАН настояват да се вземат незабавни мерки - да се изнасят повалените дървета, а за да се ограничи популацията на корояда да се отсичат засегнатите дървета. Тогава МОСВ, под натиска на зелени организации и тогавашния директор на природен парк Витоша- Тома Белев, взима решението, че мерки не трябва да се взимат и гората сама ще се справи с проблема.

От тогава короядът е унищожил над 1 милион декара в страната, а само на Витоша са унищожени 11 хиляди декара гори, смята професор Георги Цанков, един от най-уважаваните учени в сферата на горското стопанство.

 „Дърветата падат основно през зимата. Короядът започва да напада през май, а комисиите се събират юли и мислят до октомври. Тогава вредителят вече е нанесъл пораженията и няма какво да се направи. В горите продължават да се създават петна, местности с около 200-300 заразени дървета. Там не трябва да има никакво забавяне, а незабавно отсичане. Само така останалата част от гората няма да бъде нападната“ заяви в интервю миналата година проф. Цанков.

„Аз предупреждавах още 2001г., но за голямо съжаление тогава надделяха други интереси. Не се взеха мерки и за смърчовите гори извън резервата. Тогава се плати данък на едно законово положение, според което в резерватите, след като са обявени за такива, не трябва да се извършват никакви други мерки, в това число и борба с насекоми и вредители. Плати се данък на някакъв англичанин, специалист, който дошъл и казал, че това нещо не е опасно за смърчовите гори“ добави професор Георги Цанков.


     

Димо15.03.2019 г., 14:10 ч.

Както винаги в основата са зелените.Те не приемат друго мнение и защото са кресливи им отстъпват.Затова и щетите от тяхната дейност са огромни.