Изтеглят от пазара пакетиран спанак заради открит татул в опаковките

  07 Ноември 2018, 18:20     1997     1   
     


БАБХ спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от отровното растение татул, съобщиха от агенцията. Става дума за опаковки от 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив и продаван поне на две места – във верига магазини с обект в Костинброд и в хипермаркет в Търговище.

Сигналът се отнася за двама души, консумирали посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, наподобяващи татул.

Извършени са проверки на обектите, от които е закупен спанакът. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 г. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак. При проверката на производителя се установява, че той се почиства и пакетира в нерегламентиран обект.

Двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, са спрели продажбата на опасната храна и са я изтеглили от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на продукцията.

Татул

Татулът е токсично растение. Всичките му части са силно отровни. В по-големи дози приемането му е дори смъртоносно. Съдържа алкалоиди, които водят до халюцинации, когато дребни количества от татул се сваряват на чай, ядат или пушат. Използва се като по-неприятна алтернатива на канабис и други упойващи вещества.


     

Екатерина08.11.2018 г., 17:49 ч.

Доколкото знам, листата на татула не са отровни, а на бодливото му плодче семенцата