Как да извадим кърлеж? Видео

  30 Май 2018, 12:10     43467     0   
     


В момента кърлежите са в своя пик благодарение на благоприятните климатични условия тази година, това каза главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев.

"При по-влажна пролет, когато избуява растителността, се създават перфектните условия за развитието им. Никой не може да каже колко точно са ухапаните от кърлежи, но ежедневно има десетки, дори стотици пострадали. Добрата новина обаче е, че не е чак толкова висок броят на заразените с лаймска болест и марсилска треска, тъй като не всички кърлежи са носители на тези зарази. В различните райони на страната процентът на заразените е около 1%, 2% до 5%-10% най – много".

Ако решите да извадите кърлеж сами е много важно да не забравяте няколко правила. 

Не го заливайте с олио, защото това ще задави кърлежа и може да повърне заразена кръв във вашата система. 

Не го стискайте или усуквайте за да не върне заразената кръв във вашата система.

Вадете кърлежите само с пинсети, като трябва да захванете кърлежа стабилно за мястото, където той се е захванал за кожата ви. Издърпайте го право нагоре, както е показано във видеото долу.

Може да си закупите специална пинсета за кърлежи, която се продава в зоомагазините и някои аптеки и струва между 2 и 5 лева.

Ако мястото е силно зачервено и имате съмнения, че сте заразени, може да запазите кърлежа и да го занесете при посещение при доктор. Ако смятате, че сте добре, след премахването изгорете кърлежа, за да не се разнасят зарази.

Във видеото може да видите техниката за премахване на кърлежи с пинсета.